NA24.no

Lurt med NUF?

Foto: Shutterstock.
Selskapsformen NUF gir få plikter, små kostnader og begrenset ansvar. Men har medaljen en bakside?

De siste årene har en rekke mindre bedrifter etablert norskregistrerte utenlandske foretak (NUF). Fordelen med NUF er at det ikke stilles krav til egenkapital, og at selskapet slipper revisjonsplikt så lenge driftsinntektene ligger under fem millioner kroner.

NA24 - din næringslivsavis

En av de viktigste grunnene til å etablere et AS eller et NUF er å begrense ditt personlige ansvar i forhold til det å etablere et enkeltpersonforetak.

Illusorisk ansvarsbegrensning
Ifølge Den norske revisorforening (DNR) er ansvarsbegrensningen imidlertid en illusjon. I temabladet Din Bedrift grunngir foreningen påstanden med følgende poenger:

- Ingen bank vil gi driftskreditt eller lån til et selskap uten at det stilles personlige garantier.

- Det vil også være svært vanskelig å få leverandørkreditt. Du kan ikke forvente at en leverandør skal ta risiko når du ikke er villig til det.

- Den som er representant for et NUF må sammen med selskapet ta ansvar for merverdiavgift. I motsetning til et AS gjelder ikke ansvarsbegrensningen ved insolvens eller konkurs. Du risikerer derfor å bli personlig ansvarlig for merverdiavgiften.

- Når en selskapsetablering skjer uten annet synlig motiv enn å unngå innskudd av egenkapital, og selskapet går konkurs, vil det være enklere å hevde at det er utvist uaktsomhet. Konstateres uaktsomhet risikerer du personlig ansvar for udekkede kreditorkrav.

Mye plunder
Revisorforeningen mener det er enda flere ulemper ved et NUF:

- Du må forholde deg til to lands lover, noe som kan gi deg mye plunder og heft.

- Du risikerer å betale avgifter og gebyrer du ikke får noe igjen for.

- Du risikerer å møte skepsis og mistillit fra myndigheter, banker og kreditorer.

Ikke gyldig for alle
NA24s økonomiekspert Rune Pedersen mener det er viktig å skille mellom ulike typer NUF.

- Argumentene til revisorforeningen vil ikke være like gyldige overfor alle typer virksomheter. For eksempel vil et konsulentselskap ofte verken ha gjeld eller ha behov for leverandørkreditt. Flere av de negative poengene til revisorforeningen faller da bort, påpeker Pedersen.

Les også: Norske myndigheter vurderer om små selskaper skal få slippe revisjonsplikt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere