*Nettavisen* Økonomi.

Lurte aksjonærene - dømt til fengsel

Tidligere sjef i det fallerte gråmarkedsselskapet PickUpCat, Dag Olav Aavitsland, er i Oslo tingrett dømt til syv måneders fengsel for å ha villedet sine aksjonærer.

20.12.05 13:20

Ved flere anledninger høsten 1998 og våren 1999 informerte Aavitsland sine aksjonærer om at PickUpCat hadde inngått en avtale som ville gi lisensinntekter fra slutten av 1998.

Feilinformerte
PickUpCat, som var grunnlagt av Aavitsland, hadde patenter på en ny type skip, som gjør det mulig å koble motordelen fra fraktedelen på et skip, noe som PickUpCat hevdet ville effektivisere sjøtransporten, ved at motordelen kan betjene flere lasteenheter. PickUpCats forretningside var å lisensiere ut dette konseptet.

Oslo tingrett mener Aavitsland gjennom brevs form og på to generalforsamlinger ga aksjonærene feil informasjon om status i selskapet, ettersom det ikke forelå noen endelig avtale mellom PickUpCat og den påståtte kunden.

I retten har Aavitsland påpekt at det var forhandlinger med et amerikansk selskap, og at det ble inngått en rammeavtale. Denne ble aldri sluttført, og retten mener det er uinterssant hvorfor den ikke ble noe av. Ifølge retten har Aavitsland villedet aksjonærene ved å hevde at det forelå en avtale som ville gi lisensinntekter.

Ba om frifinnelse
I tillegg til å ha villedet aksjonærene om den ikke-eksisterende lisensavtalen, mener retten også at Aavitsland villedet aksjonærene ved å hevde at det var kommet på plass en emisjon i selskapet. Aavitsland hevdet på generalforsamlingen den 13. april 1999 at det forelå en avtale med en shipping-gruppering i Kristiansand som hadde forpliktet seg til å kjøpe 120.000 aksjer til 80 kroner stykket. Dette viste seg ikke å være tilfelle.

Aktor, førstestatsadvokat Petter Nordeng ved Økokrim, la ned påstand om fengsel i 10 måneder, mens forsvaret la ned påstand om frifinnelse.

Retten konkluderte med syv måneders fengsel, hvorav fire ble gjort betinget. med en prøvetid på to år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag