NA24.no

Lurte menn i syk nettspøk

Foto: Illustrasjon: Scanpix/EPA PHOTO/PA/DAVID CHESKIN
Internett har blitt vår tids gapestokk. Det fikk menn på jakt etter en underdanig kvinne erfare.

Les NA24 på mobil

En mann fra Seattle, Jason Fortuny, fant ut at han skulle lage et annonseeksperiment på amerikanske Craigslist. Craigslist tilbyr blant annet gratis annonser for å treffe folk. Eksperimentet gikk ut på å finne ut hvor mange svar Seattle-mannen fikk på et døgn ved å late som om han var en underdanig kvinne på jakt etter aggressive menn.

NA24 - din næringslivsavis

Fortuny brukte et bilde og en tekst fra en svært direkte sex-annonse og knyttet den til Seattle-området, skriver bloggeren Waxy.org. Svarene rullet inn fra første minutt.

På et døgn fikk han 178 svar med 145 fotografier av menn i forskjellige situasjoner, mer eller mindre påkledd. Mennene sendte med både private e-postadresser og jobbadresser, sine fulle navn og i noen tilfeller også telefonnumre. Med andre ord sendte de masse identifiserende informasjon.

Uthengt
Dette brukte Jason Fortuny for alt det var verdt. Han publiserte hvert eneste svar, med navn og bilde og nummer - fullstendig usensurert hos Encyclopedia Dramatica, som beskrives som et nettleksikon for nettnerder.

Deretter ble mennene identifisert i en diskusjon på nettsamfunnet LiveJournal. Det ble sendt e-poster til de uthengte mennene. Flere var gift. Et par, som lever i et åpent forhold, har tigget om at informasjonen fjernes, uten suksess, og kolleger har oppdaget hverandre.

Tapt ære
Jason Fortuny har mottatt minst en trussel om fysisk vold. Nyheten har gått over hele USA. En annen person har gjentatt en liknende «spøk» på Craigslist. En uthengt person påstår at han ikke har sendt noe svar, og at Fortuny eller en annen har brukt hans kontaktinformasjon.

I USA Today skriver Associated Press at episoden reiser både etiske og juridiske dilemmaer, og at i dette tilfellet kommer både Jason Fortuny og de 178 mennene uheldig ut av sitasjonen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere