*Nettavisen* Økonomi.

Lut lei system som gir «nessekonger» billig milliongevinst

KLAGER PÅ KONSESJONSSYSTEMET: Ledelsen i Marine Harvest misliker sterkt dagens system for konsesjonstildeling av lakseoppdrett. (Illustrasjonsfoto). Foto: (Scanpix)

Tor Olav Trøim er svært misfornøyd med dagens laksekonsesjonsordning.

07.03.14 08:39

Marine Harvest, der multimilliardær John Fredriksen er største eier, er verdens største oppdrettsselskap med en markedsverdi på 26 milliarder kroner. Fredriksen gikk inn i oppdrett i 2005, og har en gevinst på rundt 15 milliarder kroner.

Fredriksens nøkkelmedarbeider Tor Olav Trøim er svært misfornøyd med dagens konsesjonsordning. Det skriver Dagens Næringsliv (DN) fredag.

- Jeg har ikke lyst til å si det ordet jeg egentlig har lyst til å bruke på dette, høyt ... men denne ordningen må det bli slutt på, sier Trøim til DN.

Styreleder Ole-Eirik Lerøy i Marine Harvest deler Trøims syn og mener regjeringen motarbeider en naturlig utvikling og diskriminerer store oppdrettere.

For å drive oppdrett av laks i Norge må man ha konsesjoner, utstedt av staten. Disse er det ikke lov å selge på det åpne markedet.

Eneste mulighet til å få tak i konsesjoner utenom de statlige tildelingsrundene, er å kjøpe opp selskaper som eier konsesjoner.

Ifølge en Nofima-rapport fra januar er 16 av de 64 laksekonsesjonene som ble tildelt da, solgt videre. Samlet sett sitter småoppdretterne som har solgt, igjen med nær 300 millioner kroner i gevinst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag