NA24.no

KLAGER PÅ KONSESJONSSYSTEMET: Ledelsen i Marine Harvest misliker sterkt dagens system for konsesjonstildeling av lakseoppdrett. (Illustrasjonsfoto).
KLAGER PÅ KONSESJONSSYSTEMET: Ledelsen i Marine Harvest misliker sterkt dagens system for konsesjonstildeling av lakseoppdrett. (Illustrasjonsfoto). (Scanpix)

Lut lei system som gir «nessekonger» billig milliongevinst

Sist oppdatert:
Tor Olav Trøim er svært misfornøyd med dagens laksekonsesjonsordning.

Marine Harvest, der multimilliardær John Fredriksen er største eier, er verdens største oppdrettsselskap med en markedsverdi på 26 milliarder kroner. Fredriksen gikk inn i oppdrett i 2005, og har en gevinst på rundt 15 milliarder kroner.

Fredriksens nøkkelmedarbeider Tor Olav Trøim er svært misfornøyd med dagens konsesjonsordning. Det skriver Dagens Næringsliv (DN) fredag.

- Jeg har ikke lyst til å si det ordet jeg egentlig har lyst til å bruke på dette, høyt ... men denne ordningen må det bli slutt på, sier Trøim til DN.

Styreleder Ole-Eirik Lerøy i Marine Harvest deler Trøims syn og mener regjeringen motarbeider en naturlig utvikling og diskriminerer store oppdrettere.

For å drive oppdrett av laks i Norge må man ha konsesjoner, utstedt av staten. Disse er det ikke lov å selge på det åpne markedet.

Eneste mulighet til å få tak i konsesjoner utenom de statlige tildelingsrundene, er å kjøpe opp selskaper som eier konsesjoner.

Ifølge en Nofima-rapport fra januar er 16 av de 64 laksekonsesjonene som ble tildelt da, solgt videre. Samlet sett sitter småoppdretterne som har solgt, igjen med nær 300 millioner kroner i gevinst.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere