NA24.no

«Lykke er å gjøre noe for andre»

Sist oppdatert:
Svein Erik Bakke startet med en langkost og skapte et imperium. Tirsdag døde han, 59 år gammel.

16 år gammel begynte Bakke med en langkost, bøtte og vaskefille hjemme på Sørum i Romerike. Siden ble han betegnet som en mann som var på jobb døgnet rundt. Han skal ha våknet seks om morgenen for å følge børskursen i USA og valutakursene på tekst-TV.

- Det var butikk, butikk, butikk 13-14 timer hver dag, sa Svein Erik Bakke i et intervju med Fredag på TV 2 så seint som i september.

Se TV 2s nyhetsinnslag om Bakkes død her (gratis)

Svein Erik Bakke og hans forlovede, Kajsa Lundgaard (31), kjøpte i august en luksusvilla på Snarøya. Det skjedde samtidig som han fridde til henne - og fikk ja.

Vaske-Bakke var sammen med Kajsa i ett år. Fra før hadde han to voksne barn - en gutt og ei jente - fra et tidligere ekteskap.

Privathelikopter
Den selvgjorte rikingen, som med en kombinasjon av jobb og utdannelse innen økonomi og administrasjon, opplevde enormt stor suksess innen forretningsområder som fiskeoppdrett, vinimport, renhold, eiendomshandel og reiseliv.

Dagene ble fylt opp med møter og han hadde et privathelikopter som fikk fraktet han rundt i det tempoet som var nødvendig for å opprettholde den hektiske livsstilen.

- Tvers gjennom real

Flere av Bakkes venner sørger over bortgangen idag.

- Svein var en annerledes businessmann. Han hadde et fantastisk stort nettverk, mye basert på at han var en jovial og hyggelig mann, sier Jan Erik Rørvik i det tidligere Bakke-selskapet Viking Gruppen.

LES MER: - Tvers gjennom real

- Den råeste
Bakke er kjent som en av landets beste valutaspekulanter, og han skal ha begynt å spekulere i valuta allerede fra han begynte å få penger mellom hendene.

- Jeg er den råeste, har Svein Erik Bakke sagt til Finansavisen om sine valutaspekulasjoner.

Men formuen ble for alvor bygd opp med Viking Rengjøringsselskap, som seinere utvidet med eiendoms- og investeringer og skiftet navn til Viking-gruppen.

Etter å ha svart på en annonse på hytte med innlag vann og strøm i Trysil, var han med å bygge opp det daværende alpinanlegget med 2 skitrekk til det som 20 år seinere ble Norges største alpinanlegg. Dette prosjektet solgte han seg så ut av til kollegaen Jan Erik Rørvik i 2002. Men Svein Erik Bakke beholdt selv en fantastisk hytte på 850 kvadratmeter på Trysil.

- Lykkelig og ulykkelig
Men alt var ikke bare rosenrødt. Bakke har flere ganger fortalt åpenhjertig om sine psykiske problemer. Etter en kraftige nedtur, begynte han å prioritere ferie og fritid langt høyere.

- Du ble søkkrik på å vaske, men ble du lykkelig av det? ble han spurt av Fredag i TV 2.

- Jeg kan si det slik at jeg har blitt lykkelig, og jeg har vært ulykkelig. Så jeg har opplevd begge deler. Vi er vel alle gjennom faser i livet der vi tror at det å eie store, og stadig finere og bedre ting er lykke, men jeg har erfart det annerledes, sa Bakke.

- Penger alene er ikke som mange tror. Jeg hadde en nedtur for noen år siden og jeg var kanskje inne i en av de mest vellykkede periodene i mitt liv i forhold til business. Jeg tjente mye penger, og hadde mye penger. Men det hjalp altså ikke, la han til.

Brasiliansk eiendom
De siste årene har Svein Erik Bakke vært involvert i eiendomsprosjekter i Brasil blant annet gjennom det deleide selskapet Pipa Seaside Invest AS.

I 1997 kjøpte han den etter hvert så beryktet strandvilla på Bygdøy for 27,4 millioner kroner. Den ble siden kjøpt opp av finansmannen Thomas Øye for 50 millioner kroner, som den gang var den høyeste prisen noensinne for en bolig i Norge. Men Øye klarte ikke å vedlikeholde kjøpet - så Bakke slo han konkurs.

På sensommeren 2005, kjøpte regjeringen Bakkes storslagne villa og omkringliggende eiendom på Bygdøy for 30 millioner kroner, for å gjøre strandområdene tilgjengelig for badegjester.

- Tid til meg selv
Bakke snakker åpent om presset ved å være sjef og familiemann.

- Jeg hadde et stort firma med flere tusen ansatte, og stort ansvar. Da er det ikke bare deg å tenke på. Man tenker på veldig mange andre. Jeg skulle ikke bare lykkes for egen del, men for firmaet og de ansatte.

- Hva gjør deg lykkelig nå?

- Det er å ha tid til meg selv først og fremst. For å være glad må man være glad i seg selv. Min største lykke er å kunne gjøre noe for andre, sa Svein Erik Bakke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere