Lykkelig slutt på trist børsuke

Oslo Børs hentet seg inn etter en ruglete børsuke. Optimisme på tampen av dagen.

23.01.09 18:23

Fredagens utvikling ble kjennetegnet av det som har preget hele børsuken, store svingninger.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Kraftig sluttspurt
En real nedtur på børsene i USA og Asia smittet over på Oslo Børs på begynnelsen av dagen og sendte hovedindeksen ned over èn prosent. Mot slutten av dagen begynte imidlertid en solid sluttspurt blant annet etter at det kom positive signaler fra USA om at det er nye kraftige nye finanspolitiske stimuli på vei raskt.

En pakke på 455 milliarder er nå til behandling i den amerikanske kongressen og detaljene i planene bidro til å spre optimisme på børsene.

Hovedindeksen steg 1,58 prosent til 222,57 poeng.

Negative nyheter
For uken som helhet er nedgangen på Oslo Børs 3,49 prosent. Foruten nye tap fra flere internasjonale storbanker, har uken vært dominert av en strøm av negative nyheter fra globale industriledere som Sony, Nokia, Microsoft og Schlumberger.

Rapportene viser at den globale finanskrisen er i ferd med å feste et stadig strammere grep om realøkonomien. Det faktum at flere av selskapene ikke vil gi noen utsikter skaper frykt for at den dårlige resultatutviklingen skal forsterke den økonomiske krisen i verden.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

DnB Nor hentet seg inn
DnB Nor-aksjen har fått solid medfart denne uken, og på ukens to første dager falt aksjen over 30 prosent. De tre siste dagene hentet imidlertid aksjen igjen noe av det tapte etter at konsernet sendte ut et positivt resultatvarsel onsdag ettermiddag.

Dermed punkterte man spekulasjonene om at Norges største bank trenger tilførsel av fersk kapital. I media verserte det spekulasjoner om at bankene over hele verden går på nye tap etter en lengre periode med svært anstrengt kredittmarked. Dette har også rammet DnB Nor.

Aksjen steg fredag 5,15 prosent til 19,40 kroner. For uken som helhet endte aksjen ned 17,45 prosent.

Lokomotivene viste styrke
Tunge aksjer som gjødselkonsernet Yara og solenergiselskapet steg kraftig på slutten av dagen og bidro til den positive ukeslutten. Yara-aksjen endte dagen opp 7,15 prosent til 168,50 kroner, og det ble omsatt Yara-aksjer for en drøy milliard.

Solenergiselskapet REC falt nærmere fem prosent fredag formiddag etter at flere av de amerikanske solenergiselskapene opplevde kraftige fall i handelen på Wall Street torsdag. Mot slutten av dagen hentet aksjen seg kraftig inn, og endte opp 0,31 prosent til 64,20 kroner.

Telenor utsetter
I motstatt retning trakk Telenor. Telekjempen varslet fredag at oppkjøpet av Unitech Wireless vil drøye lenger enn tidligere antatt. Transaksjonen i India ble nå utsatt for andre gang. I slutten av desember meldte Telenor at ferdigstillelse skulle skje i løpet av januar 2009, men nå venter de at oppkjøpet vil skje i løpet av første kvartal 2009.

- Jeg vil ikke kalle det utsettelse. Det tar lengre tid å sluttføre transaksjonen enn tidligere kommunisert, sier informasjonsdirektør Pål Kvalheim i Telenor til NA24.

At de nå for andre gang må varsle at dette tar lenger tid skyldes at det er en del som må på plass.

- Dette er et utttrykk for at dette er et stort og omfattende prosjekt, sier Kvalheim til NA24.

Aksjen endte ned 3,17 prosent til 44,30 kroner.

Tilbaketog i oljemarkedet
StatoilHydro steg 1,76 prosent til 121,10 kroner til tross for at oljeprisen faller videre. De ukentlige oljelagertallene som ble sluppet torsdag ettermiddag viste en langt høyere oppbygging enn hva markedet hadde forventet.

Ved råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i mars omsatt for 44,48 dollar per fat. Det tilsvarer en nedgang på 2,16 prosent.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.