*Nettavisen* Økonomi.

Lynangrep på Fjord

Staten planlegger et lynangrep på Fjord Seafoods, og kan skape en av verdens største oppdrettsselskaper.

02.03.06 15:31

Etter det TV 2 Nettavisen erfarer vurderer Cermaq å by på Fjord Seafoods.

En sentral plassert kilde sier at administrerende direktør Geir Isaksen og styreformann Sigbjørn Johnsen holder på å snekre på plass de siste detaljene på budet.

Finansdirektør Peter Williams i Cermaq avviser oppkjøpsryktene.

Sjekk kursen her

I Cermaq eier den norske stat gjennom Nærings- og handelsdepartementet 43,54 prosent.

Fjord Seafoods er en av to fiskeriselskap som Norges rikeste mann, John Fredriksen, har satset litt av sin formue på. I verdi utgjør Fredriksens 24,15 prosent i Fjord rundt en milliard kroner, mens hans andre agn i Pan Fish har en verdi på nærmere 2,3 milliarder.

Fredriksen ønsker konsolidering
Fredriksen ønsker en restrukturering av fiskeribransjen, og en fusjon med Cermaq er trolig meget interessant for ham. Et bud fra Cermaq kan være med på å sette fusjonsspillet igang.

Det er ikke første gang de Fjord og Cermaq prøver å fusjonere. I 2002 var fusjonen i boks før Fjord trakk seg fra fusjonsavtalen i 12. time.

Etter tøffe forhandlinger med Fjords sterke mann, styreformann Rolf Domstein i spissen, ble det tilslutt fremforhandlet en avtale som ga Cermaq 62 prosent og Fjord 38 prosent.

Satte foten ned
Det var i mai. Men på generalforsamlingen i Fjord Seafoods i juni 2002 ble fusjonsavtalen stemt ned etter at flere utenlandske institusjonelle investorer hadde satt foten ned.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Knut Falch (Scanpix)

Selv om Cermaq var største, var det Fjord med styreformann Rolf Domstein og administrerende direktør Paul Birger Torgnes, som drev frem fusjonen.

Men mye har skjedd siden den gang. Torgnes er byttet ut som toppsjef med Helge Midtun, Domstein har solgt seg ut og John Fredriksen har kommet inn som den nye sterke dominerende eieren.

I mars 2005 kjøpte Fjord Seafoods Norgesinvestors eierandel på 12,9 prosent Cermaq. Styret i Cermaq avviste imidlertid flørten fra Fjord og siden er posten solgt.

Alt kan skje
TV 2 Nettavisen har snakket med flere ledende fiskeanalytikere og alle mener at man ikke kan utelukke noe når det gjelder hvilke selskaper som gifter seg med hvem.

- Det er haugevis av konstellasjoner som er mulige og som ikke kommer i konflikt med konsesjonsreglene, sier en analytiker.

Selv en fusjon mellom Fjord Seafoods og Pan Fish ikke er å utelukke, er det heller ikke det hotteste tipset.

Etter nyttår kan et selskap kun kontrollere 25 prosent av konsesjonene, og drømmen om en storfusjon kan dermed gå i vasken. Men muligheten for å endre reglene er fortsatt til stede, mener mange.

Uaktuelt å endre konsesjonsreglene
Til TV 2 Nettavisen uttalte lederen i næringskomiteen på Stortinget, Lars Peder Brekk (Sp), i forrige uke at det er helt uaktuelt å endre konsesjonsreglene.

- John Fredriksen eller de som prøver seg må bare forholde seg til de rammene som er fastlagt.

- Hvorfor er disse reglene så viktige for dere?

- Det er en kjempeviktig sak. Dette har med hvordan vi ønsker at oppdrettsnæringen utvikles. Hvis noen av aktørene får over 25 prosent av konsesjonene kan det føre til uheldig sentraliseringstendenser og uheldige virkninger på aktiviteten langs hele kysten, sier Brekk.

Den siste tiden har det gått mange spekulasjoner om at John Fredriksen vil kjøpe Marine Harvest via Pan Fish. Marine Harvest er på vei til børsen med hjelp av meglerhusene ABG Sundal Collier og ABN Amro Alfred Berg.

John Fredriksen eier i dag rundt 50 prosent av aksjene i Pan Fish og rundt 25 prosent av aksjene Fjord Seafoods. En sammenslåing mellom de to selskapene samt Marine Harvest vil skape en laksegigant som kontrollerer drøye 33 prosent av laksekonsesjonene i Norge.

Nå sparker altså «statlige» Cermaq igang konsolideringsprosessen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag