NA24.no

Lysende slutt på mørk uke

Sist oppdatert:
Oslo Børs skilte seg positivt ut.

For andre uke på rad ble det nedgang på Oslo Børs, men en god avslutning på uken dempet nedturen.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Oslo Børs avsluttet fredag med en oppgang på 1,13 prosent til 280,13 poeng. Uken samlet viser et fall på rett over tre prosent.

Oljeprisen var en periode over 70 dollar fatet etter at militante opprørere har angrepet nye oljeinstallasjoner i Nigeria. Det truer forsyninger fra Afrikas største oljeprodusent og svekker tilbudet i markedet. Myndighetene i Nigeria sier at de vil inngå en amnestiperiode på 60 dager med opprørerne for å få slutt på angrepene på utenlandske oljeselskapers eiendeler. De vil også frigi en mistenkt opprørsleder hvis han godtar amnestiet. Det fikk oljeprisen til å fallet markant.

Da handelen på Oslo Børs var over ble kontraktene på nordsjøolje med levering i august omsatt for 68,95 dollar per fat.

De store dro lasset
StatoilHydro steg likevel 2,62 prosent til 125,50 kroner, og ble den mest omsatt aksjen på Oslo Børs fredag. Uken sett samlet endte likevel med et fall på 7,3 prosent.

Totalt ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 5,3 milliarder kroner på ukens siste dag.

Telenor har hatt en oppløftende uke, og steg fredag 4,71 prosent til 50 kroner. Det sørget for en opptur på 7,9 prosent de siste fem dagene. Ifølge russiske medier skal Telenor og Alfa Group hatt forsonende samtaler. Partene diskuterer en mulig sammenslåing av det russiske teleselskapet VimpelCom og det ukrainske mobilselskapet Kyivstar.

Les mer: – Mot Telenor-fusjon i Russland

Emisjonene ramler inn
Selskaper på pengejakt stjal mye av fokuset, og det ble svært ulik reaksjon på beskjeden om at de trenger penger.

Sevan Marine fikk voldsom medfart etter at de meldte at de må hente penger til et datterselskap. Torsdag ettermiddag kom meldingen om at riggsatsingen Sevan Drilling skal hente 300 millioner dollar eller rundt 1,92 milliarder kroner i ny egenkapital. Tilbakemeldingene fra flere av de potensielle investorene er at de har restriksjoner mot å investere i selskaper som ikke er notert.

Derfor velger Sevan Marine å hente pengene på egen hånd. Det er gitt en indikert tegningskurs som er satt til mellom 9 og 9,84 kroner per aksje. Aksjemarkedet svarte med å sende kursen i Sevan Marine ned 8,89 prosent til 8,40 kroner. Samlet for uken har aksjen falt 12,8 prosent.

Torskeoppdretterne i Codfarmers fikk inn 40 millioner kroner i en rettet emisjon. Selskapet ba om mellom 30 og 50 millioner kroner, og har nå styrket egenkapitalen. Tegningskursen havnet på 4 kroner per aksje, og aksjene går nå uten rett til å delta i en etterfølgende reparasjonsemisjon. Codfarmers-aksjen falt 11,76 prosent 4,50 kroner.

Et annet selskap som også skal hente penger er eiendomssatsingen Scandinavian Property Development. De ber om 700 millioner kroner i en rettet emisjon der tegningskursen er satt til 1 kroner. Det innebærer at selskapet gir en rabatt på 60 prosent i forhold til sist omsatte kurs. Kursen stupte 33,33 prosent til 1,68 kroner og ble ukens største taper.

Bunn og topp
Crew Gold Corporation fulgte etter på taperlisten med og dalte 32 prosent den siste uken. Thin Film Electronics raste 30,8 prosent denne uken. Det skjedde til tross for at aksjekursen steg 19,15 prosent til 1,12 kroner fredag.

Clavis Pharma steg 28 prosent til 16 kroner etter at de har gjennomført en emisjon på 129 millioner kroner. Tegningskursen havnet på 12 kroner, og det var stor interesse for å tegne seg i emisjonen som ble fulltegnet. Uken endte likevel med et fall på 14,4 prosent.

Aqua Bio Technology ble ukens vinner og aksjekursen doblet seg i verdi. Gruveselskapet Intex Resources fulgte opp på andre plass med en oppgang på 16,9 prosent for uken. Wilh. Wilhelmsen steg fredag 4,39 prosent til 107 kroner, og fikk et løft på 9,7 prosent de siste fem dagene.

Acta var i søkelyset denne uken. De avholdt en kapitalmarkedsdag der de kom med en oppdatering av kuttplanene og omorganiseringen. I tillegg fikk de pålegg om å innordne seg til nye retningslinjer av Finansinspektionen i Sverige. Aksjen steg 8,9 prosent denne uken.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere