Gå til sidens hovedinnhold

Lysere på Wall Street

Svakt optimistisk stemning på de amerikanske børsene.

Det går i en positiv retning for de toneangivende indeksene i USA onsdag.

S&P 500 stiger 0,22 prosent til 1.138,72 poeng, mens Dow Jones Industrial stiger 0,25 prosent til 10.652,13 poeng. Nasdaq stiger 0,33 til 2.289, 95 poeng.

Tirsdag ble det en klart negativ dag på Wall Street, selv om indeksene tok seg litt opp igjen mot slutten.

Kraft oppjusterer
Inngangen til resultatsesongen ble ikke som mange hadde håpet på med skuffende tall fra Alcoa.

Desto mer positivt tolkes nyheten om at næringsmiddelkjempen Kraft hevet sine anslag for 2009-resultatet. Selskapet uttalte at de er godt posisjonert for å levere solide resultater, uansett om det blir en fusjon med britiske Cadbury. Kraft-aksjen stiger 2,1 prosent i førhandelen.

Kina bekymrer
Optimismen er dog dempet ettersom bekymringer rundt den kinesiske økonomien legger press på råvareprisene.

Aksjemarkedene har i dag reagert negativt på nyheten om at kinesiske myndigheter skjerper kravene til bankenes utlånspraksis. Kravene innebærer at bankene må ha en større andel innskudd av den totale kapitalen, og må dermed stramme inn på utlånene. Dette gjøres for å dempe den sterke veksten i forbruket og for å redusere faren for at det bygger seg opp bobler i økonomien.

Råvarefall
Kopperprisene har falt til det laveste nivået på to uker, samtidig er oljeprisene under 80 dollar fatet på råvarebørsen i New York. Februarkontrakten omsettes for 79,96 dollar fatet, ned 1,03 prosent.

Onsdag ettermiddag legger for øvrig de amerikanske energimyndighetene frem sin ukentlige lagerrapport. Her er det ventet en lagerbygging på 1,6 millioner fat i bensinlagrene, mens råoljelagrene er ventet å stige med 1,9 millioner fat. I destillatlagrene er det ventet en nedgang på 1,7 millioner fat, ifølge Platts.

Tirsdag falt oljeprisene etter at de ukentlige tallene fra det amerikanske petroleumsinstituttet (API) ble lagt frem. De viste at destillatlagrene steg med 3,6 milioner fat i forrige uke, mens det var forventet et fall på 1,8 millioner fat.

- Råvareprisene er den største driveren i dag. Dersom vi får en oppgang i råvarepriser kan markedet fortsette opp. Men dersom det ikke skjer vil markedet være under press, sier sjefanalytiker Arthur Hogan hos Jefferies & Co i New York til nyhetsbyrået Reuters.

Søkemotorselskapet Google faller 1,5 prosent I førhandelen etter at selskapet I går uttalte at det kan komme til å stenge ned sin virsomhet I Kina.

Les mer: Google utfordrer Kina

Beige Book
På makrofronten er det nokså stille, men onsdag kveld norsk tid legger den amerikanske sentralbanken frem konjunkturrapporten Beige Book. Rapporten gir en kvalitativ vurdering av situasjonen i ulike deler av amerikansk økonomi.

- Den vil trolig vise en litt mer optimistisk tone enn tidligere, etter at vi har sett bedring fra en rekke indikatorer. Vi tror dog fortsatt, at rapporten utrykker forsiktighet, skriver Nordea Markets i en rapport.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus

Kommentarer til denne saken