*Nettavisen* Økonomi.

Lysning i New York

Foto: (Scanpix)

Børspilene peker oppover over Atlanteren.

27.01.09 15:47

De amerikanske aksjeindeksene endte moderat i pluss mandag. Oppgangen fortsatte da børsene på Wall Street åpnet tirsdag.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Den brede indeksen S&P 500 stiger 1,25 prosent til 847,05 poeng, mens teknologibaserte Nasdaq klatrer 1,11 prosent til 1.506,66 poeng. Industriindeksen Dow Jones stiger 0,87 prosent til 8.186,69 poeng.

Kvartalsrapporter
Rapporteringssesongen er godt i gang over Atlanteren. Etter stengetid mandag har American Express og Texas Instruments lagt frem svake tall, som ventet.

Elektronikkkjempen Texas Instruments stiger 5,1 prosent i førhandelen. Nettoresultatet falt til 107 millioner dollar, eller 8 cents per aksje i fjerde kvartal. Ekslusive engangskostander endte resultatet på 21 cents per aksje, mens analytikerne ventet et resultat på 12 cents per aksje.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Kredittkortselskapet American Express stiger også i førhandelen etter at resultatet slo pessimistiske forventninger.

- Markedet blir drevet av kvartalsresultater, og det gir i det minste en pekepinn om utsiktene. Industrier med synlighet eller selskaper som bekrefter utsiktene drar den største fordelen, sier forvalter Nathalie Pelras hos KBL Richelieu Gestion i Paris til Bloomberg News.

Håper på redningsplan
Samtidig hersker en viss optimisme etter at Timothy Geitner nå formelt er utnevnt som president Obamas finansminister. Investorer håper at rask handling fra den nye administrasjonen kan sette i verk tiltak for å motvirke den kraftige økonomiske nedturen. Den finanspolitiske pakken fra Obama beregnes til rundt 825 milliarder dollar.

Venter nye makrotall
Det kommer også nye makrorapporter fra USA tirsdag. Før Wall Street-handelen kommer i gang legges det frem ny informasjon om hvordan amerikanerne ser på utsiktene gjenmom forbrukertillits-undersøkelsen fra Conference Board.

- Indeksen ser ut til å ha stabilisert seg på et svært lavt nivå, men kan trekke noe opp i januar først og fremst på grunn lavere bensinpriser. En oppgang i forbrukertilliten er klart av det gode, men husk vi er fortsatt er på nivåer under det vi har sett tidligere i indeksens historie, skriver senioranalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i en rapport.

Tirsdagens tall gjelder for januar. I fjorårets siste måned falt indeksen til det laveste nivået man har sett siden man begynte med målingen i 1967. Ifølge Bloomberg venter konsensus en måling på 39 poeng, opp fra 38 poeng måneden før.

Boligstup
Det kom også frem ny informasjon om prisutviklingen på boliger i de 20 største boligområdene i USA. Boligprisindeksen S&P Case-Shiller viser at boligprisene i de 20 største byregionene i USA falt med 18,2 prosent på årsbasis i november i fjor.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Bloomberg News ventet økonomene at prisfallet i november ville ligge på 16,6 prosent.

Ifølge Case-Shiller falt verdiene i alle de 20 største byene i USA med over 1 prosent i november.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.