*Nettavisen* Økonomi.

Må gi hjemløse bankkonto

Alle har rett til egen bankkonto. Foto: (SCANPIX)

Og skakkjørte banker skal kunne gå under.

15.04.14 14:27

Banker kan ikke lenger nekte noen EU-borgere å opprette en vanlig bankkonto, har EU-parlamentet vedtatt.

Dermed kan for eksempel ikke hjemløse eller utlendinger nektes å opprette en konto, skriver nyhetsbyrået TT. Kontoen skal kunne brukes til overføringer, innskudd og uttak innenfor EU, med bankkort eller via internett.

Lovendringen som trer i kraft i 2016, er ifølge tilhengerne ideologisk viktig.

– Alle mennesker er kanskje ikke så attraktive kunder for bankene, dessuten nærmer vi oss et kontantfritt samfunn, der man må ha en bankkonto, sier den svenske EU-parlamentarikeren og sosialdemokraten Olle Ludvigsson.

– Fra nå av vil ikke skattebetalerne automatisk måtte betale regningen for bankenes tap, sier EU-parlamentets president, den tyske sosialdemokraten Martin Schulz.

Ny bankregel
En felles avviklingsmekanisme for skakkjørte banker ble tirsdag stemt gjennom med 577 stemmer mot 88 som var imot.

EU-parlamentet har vært motstander av en enighet som ble oppnådd i desember 2013 mellom EUs ledere om hvordan en bank i krise kan stenges. Mekanismene var for besværlige og uhåndterlige, ifølge EUs folkevalgte forsamling.

«Klare regler»

Parlamentet og lederne ble i mars enige om et kompromiss, og det var dette som nå formelt ble godkjent da de folkevalgte stemte i Strasbourg tirsdag.

– Det er et avgjørende skritt mot å bryte båndet mellom bankgjeld og statsgjeld. Nå har vi klare regler for avviklingen av en skakkjørt bank, og risikoen for hele banksystemet er innlemmet, sier Schulz.

Enighet om en ordning for kriserammede banker er en av de tre grunnpilarene en avtale som en bankunion i EU må bygge på.

– Nå er et ekte europeisk system for å overvåke eurosonens banker og håndtere konkurser i framtiden, på plass, sier EU-kommissær Michel Barnier, som har ansvar for EUs indre marked.

Barnier omtaler bankunionen som det mest ambisiøse EU-prosjektet siden euroen.

Innskuddsgaranti

Den andre byggesteinen i bankunionen, en ny og grenseoverskridende innskuddsgaranti for bankene, er ventet å bli vedtatt senere tirsdag.

Den tredje pilaren er en sentral kontrollmyndighet, eller et felles banktilsyn, under den europeiske sentralbanken ESB. Dette er allerede vedtatt og skal tre i kraft for de 6.000 bankene i eurosonen i november i år.

EU-lederne har lenge jobbet for en bankunion for eurolandene som kan hindre nye, store kriser i banksektoren. Samtlige 18 euroland er bundet til bankunionen, mens medlemskap er frivillig for EU-land utenfor eurosonen.

EU-parlamentets 766 medlemmer er denne uken samlet for siste gang før EU-valget i mai. Til sammen stemmer de over 70 vedtak før de tar påskeferie.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.