Må historien skrives om?

Dette kartet kan bevise at europeerne ikke var de første til å seile rundt jorden.

17.01.06 15:38

(NA24): Den kinesiske advokaten og samleren Liu Gang viste mandag frem et verdenskart fra 1763 som skal være en kopi av et kart fra 1418.

Kartet skal stamme fra den kinesiske sjøfareren Zheng He, som seilte på Stillehavet og indiske hav fra 1405 til 1432. Alle kontinentene er med på kartet, noe som kan være et bevis for at He oppdaget Amerika mer enn et halvt århundre før Christopher Columbus.

Kartet ble kjøpt for 500 dollar i en bokhandel i Shanghai i 2001. Liu Gang uttalte mandag at han har konsulert fagfolk og drevet et omfattende arbeid for å skaffe til veie informasjon om kartet før han gikk ut offentlig med nyheten.

- Kartet i seg selv er ikke det viktigste. Det er informasjonen det gir om at man kanskje må skrive om historien, sa Gang ifølge International Herald Tribune.

Sjøfareren Zheng He brukte navigasjonsutstyr som var banebrytende på begynnelsen av 1400-tallet. En liten gruppe historikere og hobbyhistorikere, ledet av den tidligere britiske ubåtkapteinen Gavin Menzies, har tidligiere hevdet at He nådde østkysten av USA i 1421 – 71 år før Columbus.

Historiker og kartekspert Gong Yingyan ved universitetet i Zhejiang er derimot lunken til påstandene. Han hevder at kartet inneholder for mange anakronismer til å kunne stamme fra det 15. århundret.

Ifølge Yingyan ble ikke den type prosjektering som er brukt til å lage kartet – en tredimensjonell globus på et flatt lerret – tatt i bruk i Kina før flere hundre år senere. Og da ble stilen importert fra Europa.

I tillegg er flere ord og uttrykk som brukes til å beskrive menneskene, kulturen og religionen på kontinentene, for nye til å stamme fra 1400-tallet, mener Yingvan. Blant annet benyttes et ord for den vestlige guden som først kom til Kina med jesuittene på 1500-tallet.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.