NA24.no

Må låne penger etter brann

(Richardsen / SCANPIX)
Det norske kullselskapet Store Norske på Spitsbergen får låne 250 millioner kroner av regjeringen.

Regjeringen utbetaler i dag 250 millioner kroner til Store Norske Spitsbergen Kulkompani A/S (SNSK), i form av et ansvarlig lån. Brannen i Svea Nord-gruven i 2005 og driftsproblemer høsten 2006 har ført til en anstrengt likviditet for selskapet.

NA24 - din næringslivsavis

- Gruvevirksomheten er fortsatt viktig for å opprettholde norsk virksomhet på Svalbard. Driften bidrar til stabile helårlige arbeidsplasser og et livskraftig samfunn i Longyearbyen, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen, i en pressemelding fra departementet.

SNSKs problemer skyldes i stor grad brannen i Svea Nord-gruven i 2005. Driftsuhell i 2006 har i tillegg gitt et produksjonstap på om lag 400 000 tonn kull. Forsikringsoppgjøret etter brannen har trukket ut i tid.

I perioden fram til forsikringsoppgjøret er avklart, er det derfor behov for å tilføre selskapet mer kapital. Dette gjøres i form av et ansvarlig lån. Lånet vil forfalle til tilbakebetaling til staten når forsikringsoppgjøret er avklart. Rentesatsen settes på markedsmessig nivå.

- Vi tilfører kapital for å unngå at det skal skapes usikkerhet om selskapets evne til å møte sine forpliktelser, sier Andersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere