NA24.no

Må styrke likviditeten

Sist oppdatert:
Rederi tjener ikke nok til å dekke kostnadene.

Kjøleskipsrederiet Green Reefers kan få problemer med likviditeten hvis ratenivået ikke bedres.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Selskapet melder at ratene holdt seg på nivået i 2008 i første del av første kvartal, men at det så falt. Nedturen fortsatte i april og har skapt behov for å styrke likviditeten.

I første kvartal fikk de et resultat før skatt på 0,5 millioner dollar, og det er en bedring fra et underskudd på 3,9 millioner kroner i første kvartal året før.

Driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) steg til 8, millioner dollar fra 7,5 millioner dollar, mens driftsinntektene falt til 58,1 millioner dollar fra 65,2 millioner dollar.

Spotprisene har falt
Spotmarkedsratene falt 14 prosent i april, men driftskostnadene før dokkingavskrivninger falt til 6.300 dollar per dag fra 6.500 dollar per dag.

- Årsaken til fallet antas å være en kombinasjon av flere faktorer. Den svake utviklingen i konteinermarkedet har gitt skarp priskonkurranse fra konteineroperatørene. Samtidig har finanskrisen har ført til en sterk reduksjon i import av fisk og kjøtt til Russland og Ukraina, import som i stor grad benytter reeferskip på spotbasis, skriver selskapet.

Må styrke likviditeten
- Dagens ratenivå i spotmarkedet er ikke tilstrekkelig til å dekke skipenes driftskostnader, og selskapet vurderer løpende om noen skip skal legges opp gjennom sommeren. Selskapet kutter kostnader, og per i dag er det gjennomført tiltak, blant annet gjennom en bemanningsreduksjon på administrasjonssiden som forventes å gi en besparelse opp mot 2 millioner dollar på årsbasis, skriver selskapet.

Ved utgangen av kvartalet var kontantbeholdningen på 17,4 millioner dollar og rentebærende gjeld var på 178 millioner dollar. Rederiet gjør det likevel klart at de i løpet av andre kvartal må styrke likviditeten for å ikke komme i brudd med betingelser i låneavtalene.

Forventer svake resultater
Ifølge Ulrik Jørgensen i Green Reefers ligger spotratene avhengig av størrelsen på skipene godt under kostnadsnivået til selskapet. Skipene på rundt 270.000 kubikkfot får rundt 4.500 dollar per dag.

- Hvordan vil dere styrke likviditeten?

- Det jobbes intensivt med noen løsninger, sier finansdirektør i Green Reefers til NA24.

Han ønsker ikke å kommenterer noe mer, men venter at det kan komme en avklaring de nærmeste ukene. Jørgensen poengterer at dette gjelder spotratene og at de enkelte skip på faste kontrakter og at de også seiler med kombinasjoner om av faste og spotkontrakter.

- Som følge av det svake markedet forventes betydelig skraping av reefertonnasje, samt at en del skip vil legges i opplag. I kombinasjon med en forventet normalisering av importen av kjølevarer, gir dette håp om en forbedring av markedssituasjonen på sikt. Selskapet forventer imidlertid svake resultater for året som helhet, skriver Green Reefers.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere