NA24.no

(Scanpix)

Må ta tap på 27.450 milliarder kroner

Sist oppdatert:
Finansnæringen må ta kolossale nedskrivninger.

Det internasjonale pengefondet, IMF, har lagt fram en rapport som viser at kredittapene fortsetter å vokse og at det er bankene som må bære tapene. Myndighetenes tiltak begynner gradvis å gjenoppbygge tilliten i markedet. Likevel peker de på at det er behov for bestemte handlinger for å sørge for at bankene får ryddet opp i balansene og at de får styrket kapitalen.

NA24 iMarkedet – siste nytt fra finansmarkedene

IMF har sluppet sin etterlengtede rapport for global finansielle stabilitet. Pengefondet sier at det er svært viktig at den finansielle stabiliteten blir gjenopprettet, og advarer mot alle utfordringene som må løses.

Krever tiltak
- Fortsatt besluttsomme og effektive handlinger er nødvendig for å bevare og styrke disse første tegnene til forbedring, og for å hjelpe en mer stabil og ugjennomtrengelig plattform for vedvarende global vekst, sier finansiell rådgiver José Viñals i rapporten.

Kredittene forverres og legger et større beslag på bankenes balanser, og IMF legger vekt på at det er behov for å rense opp i svekkede eiendeler. Fortsatt må bankene og andre finansinstitusjoner belage seg på å ta store nedskrivninger etter tap på lån og verdipapirer.

- Nedskrivningene fortsetter å bygge seg opp ettersom kollapsen i den økonomiske aktiviteten gjør at selskaper og individer i økende grad ikke er i stand til å tilbakebetale lån. Bankene må gjenoppbygge kapitalbasen som et resultat av kredittap, skriver IMF i sin rapport.

Kraftig økning
Beregningene som analytikerne i fondet har lagt fram viser at banker og kredittinstitusjoner over hele verden kommer til å ta nedskrivninger på samlet 4.054 milliarder dollar innen utgangen av 2010. Det tilsvarer 27.450 milliarder norske kroner.

Nedskrivningene må tas på eiendeler med sin opprinnelse i USA, Europa og Japan. IMF viser til at noe av nedskrivningene allerede er gjennomført. De har regnet seg fram til at rundt 1.000 milliarder dollar allerede er nedskrevet av totale verdier på låne- og verdipapirporteføljer 58.000 milliarder dollar.

Rundt 2.712 milliarder dollar må tas på eiendeler i USA og det er en økning fra 2.244 milliarder dollar som var anslagene de la fram i januar. I rapporten blir det fastslått at den totale verdien på lån og verdipapirer i USA ligger på 27.000 milliarder dollar.

Når det gjelder de globale nedskrivningene er fortsatt hovedandelen på lån. Anslagene fra IMF viser at 2.087 milliarder dollar i nedskrivninger er knytt til lån, mens 1.966 milliarder er knyttet til verdipapirer. I USA er styrkeforholdet annerledes. Der er det estimert nedskrivninger på lån i størrelsesorden rundt 1.068 milliarder dollar og 1.644 milliarder dollar for verdipapirer. Det er en økning fra anslagene gitt i januar fra henholdsvis 0.748 milliarder dollar for lån og 1.495 milliarder.

Bankene må de største tapene
Bankene vil trolig måtte bære to tredjedeler av de totale nedskrivningene, og sammen med eksponeringen mot de fremvoksende økonomiene vil utgjøre 2.800 milliarder dollar i potensielle og faktiske nedskrivninger. I tillegg må andre finansinstitusjoner som pensjonsfond og forsikringsselskaper også tåle nedskrivninger.

IMF har listet opp flere scenarioer for hvor stort kapitalbehovet det nærmeste året blir. Totalt er anslaget oppgitt til 875 milliarder dollar. Amerikanske banker antas ha et behov for kapitaltilførsel på 275 milliarder dollar, banker i euroområdet 375 milliarder dollar, britiske banker 125 milliarder dollar og banker i andre utviklede europeiske land 100 milliarder dollar.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere