*Nettavisen* Økonomi.

Må ta Terra-tap

Foto: (Scanpix)

Kommuner tvinges til store tap etter lovbrudd.

10.01.08 07:45

Vik og Bremanger brøt loven da de investerte i Terra-produkter. Nå tvinger staten kommunenen til å selge, og det med over 90 millioner kroner i tap, melder Dagens Næringsliv.

NA24 - din næringslivsavis

Fylkesmannen i Sogn og Fjordane feller en knusende dom etter å ha gransket de omstridet Terra-investeringene. Fylkesmannen mener Vik og Bremanger har brutt kommuneloven på en rekke punkter, blant annet ved å ta opp ulovlige lån, påta seg vesentlig finansiell risiko og bruke fremtidige skatter og avgifter til spekulasjon.

Les også: Terra-avtalen var ulovlig

-En total mangle på oppfølging av lover og eget regelverk. Den elementære saksbehandlingen har fundamentale mangler, sier fylkesmann Oddvar Flæte til avisen.

Kommunalbanken, som er oppnevnt sakkyndig i granskninger anslår et verdifall for investeringene på rundt 25 prosent noe som betyr et tap på 91,4 millioner kroner. Sakkyndig sier samtidig at dersom kommunene hadde beholdt obligasjonen frem til forfall og underliggende aktive ikke gikk konkurs vil ikke kommunene tape noe som helts. Men det vil ikke fylkesmannen ha noe av og henviser til at kommunene ikke har lov til å spekulere i denne typen papirer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.