*Nettavisen* Økonomi.

Må ut å redde investorene

Foto: Eugene Hoshiko (AP)

EU må nok en gang redde investorene i greske statspapirer.

Ifølge den tyske avisen Di Zeit skal den tyske regjeringen jobben med en plan som skal tre i kraft hvis Hellas misligholder sin gjeld. Avisen siterer anonyme kilder på at det skal være EUs krisefond som vil finansiere gjelden, hvis Hellas ikke klarer å gjøre opp for seg.

- Dette er på mange måter det samme som vi har sett tidligere i finanskrisen; Staten redder ut kreditorene, skriver Handelsbanken i sin morgenrapport, og påpeker samtidig at forskjellen i denne planen er at Hellas ikke selv har råd til å betale ut kreditorene, men at EU må gjøre dette.

Kontroversielt
Hvis spekulasjonene i den tyske avisen stemmer, kommer diskusjonen i finansmiljøet til å blusse opp igjen. Den ene gruppen mener at investorene bør bære tapet på sine investeringer hvis Hellas ikke klarer å gjøre opp for seg. Den andre gruppen mener at det må settes inn statlige støtteordninger, for å hindre kollaps i økonomien.

- Forskjellen nå er bare at staten Hellas ikke har råd til det, ei heller kan betale dette via høy inflasjon (gjennom å trykke penger), derfor er krisefondet siste instans. Og da er vi for så vidt tilbake til den samme «moral hasard-diskusjonen» som under finanskrisen, skriver Handelsbanken i sin rapport.

Advarer mot gresk kollaps
Den siste tiden har flere økonomer advart mot situasjonen i Hellas. Før jul rykket blant annet finansanalytiker hos tyske Commerzbank, Christoph Weil, og advarte de som trodde at den greske gjeldskrisen var på bedringens vei. Han mente at situasjonen aldri vært verre enn den er nå.

Ifølge Commerzbank, lå Hellas ved utgangen av 2010 an til et budsjettunderskudd på opp mot ti prosent. Noe som er betydelig høyere enn 8,1 prosent som var lagt fram som del av landets spareplan.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag