Snacksprodusenten Estrella Maarud vant ikke frem med anken i Borgarting lagmannrett. Dermed kan Orkla fritt bruke betegnelsen «potetgull» på sine produkter.

– Det er mørk dag for oss, sier administrerende direktør Chris Samways i Maarud til Nettavisen.

Maarud har registrert «Potetgull» som varemerke og vil nekte andre snacksprodusenter å bruke begrepet på sine potetprodukter.

– Hva vil dere nå gjøre videre? Anker dere avgjørelsen?

– Det må vi bruke litt tid på. Vi må først sette oss inn i dommen. Detaljene har mye å si. Maarud potetgull er en sterk merkevare, og det skal den fortsette å være. Vi har hatt en veldig god vekst, sier Samways i Maarud.

Dommen fra Borgarting er ikke rettskraftig, på grunn av juleferien er ankefristen seks uker.

Fornøyd Orkla

Kommunikasjonsdirektør Robert Rønning Orkla Confectionary and Snacks sier til Nettavisen at Orkla er veldig glad for å få medhold i saken.

– Vi har jo ønsket å få en avklaring om at potetgull er et alminnelig ord og ikke et varemerke og vi mener vi har fått full større for vårt syn, sier Rønning.

Han sier han ikke vil kommentere muligheten for at Maarud anker til Høyesterett.

– Denne saken kan ankes innen en måned. Vi avventer inntil videre, sier Rønning, som viser til at Orkla har vunnet saken i fire rettsinstanser på rad.

Gikk til sak

Orkla derimot krever på få kalle sine potetflak nettopp potetgull, og hevder ordet er så alminnelig i omtale av alle former for chips, at registreringen av varemerket er ugyldig.

– Orkla prøver å ramme Maarud der det gjør mest skade, hevdet potetgullprodusentens advokat da saken var oppe i Borgarting lagmannrett.

(Saken fortsetter)

Les mer: Maarud og Orkla i retten: - Dette er blodig alvor

Mens saken har versert i rettsystemet har Maarud prøvd seg med en midlertidig forføyning mot Orkla, men ikke lykkes.

Les også: Høyesterett forkaster anken i «potetgull»-saken

Det var Orkla som saksøkte Maarud for å få kjent varemerkeregistreringen av Potetgull ugyldig og få rettslig ryggdekning til selv å kunne bruke begrepet i markedsføring av sine egne produkter.

Selger snacks for halvannen milliard

I dag er markedet for potetsnacks på snaut halvannen milliard kroner årlig.

Maaruds potetgullvarianter har omtrent en tredel av markedet, tilsvarende en omsetning på rundt 640 millioner kroner, mens Kims står for en omsetning på rundt halvparten av dette igjen.

Potetgull alene utgjør i dag 45 prosent av Maaruds fortjeneste, og noe mindre av selskapets samlede omsetning.