Madelaines kausjon satt til 120.000 kroner

FENGSLET: Madeleine Rodriguez ble fraktet av politiet med håndjern tidligere på vei inn til kvinnefengselet San Sebastian i Cochabamba i 2010.

FENGSLET: Madeleine Rodriguez ble fraktet av politiet med håndjern tidligere på vei inn til kvinnefengselet San Sebastian i Cochabamba i 2010. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Familien har opprettet en støttegruppe på Facebook for å samle inn penger.

19.04.16 13:03

Søndag ettermiddag publiserte Hank-Erik Dyvik Husby, bedre kjent under artistnavnet Hank von Helvete, et blogginnlegg om sin personlige venn Madelaine Alicia Rodriguez.

I mai 2008 ble hun og to andre kvinner pågrepet på flyplassen i Cochabamba i Bolivia med 22,4 kilo kokain i bagasjen. I 2010 fikk Rodriguez og Stina Brendemo Hagen en fengselsdom på 13 år og fire måneder. Den tredje personen, en kvinnen fra Lillesand, rømte fra straffeforfølgelse.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon.

Advokat Marius Dietrichson (arkivfoto). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

- Jeg og familien er bekymret

Selv etter flere runder med anker i rettsapparatet er dommen fortsatt ikke rettskraftig.

Rodriguez har dermed sittet åtte år i varetektsfengsel, uten å få en rettskraftig dom. Den norske kvinnen vet dermed ikke hvor lenge hun skal sitte fengslet i Bolivia.

I 2011 rømte også Brendemo Hagen fra Bolivia etter at hun slapp ut fra fengsel mot en kausjon på 350.000 kroner. Rodriguez er dermed den eneste av de tre kvinnene som fortsatt er fengslet i Bolivia.

- Vi er dypt fortvilet over situasjonen, rettsprinsippene i Bolivia er en merkelig konstruksjon for oss i Europa. Det eneste Madelaine ønsker er å få en rettskraftig dom slik at hun og familien hennes i Norge har noe å forholde seg til, sier advokaten til Rodriguez Marius Dietrichson til Nettavisen.

Rodriguez kan slippe ut av fengsel mot å betale en kausjon på 120.000 norske kroner. Problemet er at ingen som står henne nær har penger til å betale beløpet. På Facebook er det opprettet en støttegruppe for Rodriguez, som heter «Free Madelaine Rodriguez», og familiemedlemmer har også forsøkt å få i gang en pengeinnsamling.

- Hun har ikke de pengene og er avhengig av bistand. Hun har heller ikke en ressurssterk familie, men de har satt i gang en innsamlingsaksjon som så langt ikke har fått inn så mange penger, forteller Dietrichson.

Bekymret for Rodriguez

Årsaken til at Rodriguez ikke har fått en rettskraftig dom er forenklet sagt at en norsk mann, som også er dømt i saken, har anket sin straff på 20 års fengsel. I tillegg ønsker han dommen opphevet på grunn av lang saksbehandlingstid.

I Bolivia sier loven at alle involverte personer i en straffesak må ha fått avgjort sine anker og begjæringer juridisk. Dermed må Rodriguez fortsatt sitte varetektsfengslet, selv om hun selv ikke ønsker å anke sin dom. Det bolivianske rettssystemet er også presset på ressurser, og saksbehandlingstiden er lang.

- Jeg og familien er bekymret for henne og har bedt Utenriksdepartementet (UD) om å stå opp for en norsk borger i nød. Jeg har vært i dialog med dem i mange år og krevd at de handler. Behandlingen Madelaine får i Bolivia er opplagt i strid med konvensjoner og menneskerettigheter landet er bundet av.

En av bekymringene for Dietrichson er at Rodriguez har et barn i Norge, i tillegg til to barn i fengselet i Bolivia.

Stina Brendemo Hagen ble også dømt for kokainsmugling, men rømte til Norge etter at hun slapp ut av fengsel mot kausjon. Foto: (EPA/Jorge Abrego)

- Ung, dum og skyldig

I bloggen skriver Dyvik Husby blant annet:

«Madelaine Alicia Rodriguez er en av de som står for det hun gjorde. Hun sier at hun og de to andre jentene visste hva de gjorde. Madelaine var kanskje litt av en kaptein på laget, men de var tre festejenter som lot seg friste av både luksusferie, og status som skikkelige "gangsta bitches" når de kom hjem. Unge? Ja. Dumme? Absolutt. Uskyldige? Nei.»

Fakta

Fakta om Bolivia-saken

Rockeren skriver også om ressurssituasjonen til Rodriguez, og han omtaler at hun ikke har penger til kausjon, som altså er satt til rundt 120.000 norske kroner.

- Madelaine er helt avhengig av at Norge reiser seg og står opp for henne. Hun ber ikke om mye. Hun ønsker å få en rettskraftig dom. Den kan gjerne være strengere enn den hun allerede har fått, sier Dietrichson svært engasjert.

- Hun ber ikke om en mildere dom, eller om særskilt behandling. Hun har erkjent det hun har gjort. Hun har gjort noe dumt og har forklart seg om dette.

- UD tar saken seriøst

I bloggen skriver også Dyvik Husby:

«Hun er Norsk statsborger, men norsk UD virker ikke å ville gjøre stort. Media bryr seg ikke så mye lengre. Folk flest har glemt henne. Folk flest har nok ikke tenkt helt på hennes sak uansett. Hun er syndebukken. Hun sitter godt fast der hun sitter.»

- Hva kan og bør UD gjøre for Madelaine i denne saken?

- Jeg ber dem ikke om å henvende seg til domstolen og påvirke en pågående rettsprosess, det kan dessuten en fremmed stat ikke gjøre. Men det må være mulig for Norge å stå opp for norske borgere og påpeke overfor myndigheter i Bolivia at hun må få behandlingen hun har krav på, med tanke på internasjonale forpliktelser, sier Dietrichson.

- Jeg oppfatter at UD er i dialog med Bolivia, og at de tar saken seriøst, men hva de faktisk gjør må de selv svare på.

UD har ikke hatt mulighet for å kommentere saken overfor Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.