Gå til sidens hovedinnhold

Madoff svindlet i minst 13 år

Nye opplysninger tyder på at det er minst 13 år siden Madoff kan ha drevet reell forvaltningsvirksomhet.

Dokumenter fra firmaet til svindelsiktede Bernard Madoff viser ingen tegn til reelle verdipapirtransaksjoner på vegne av kunder. Så langt har man gjennomgått de siste 13 årene.

NA24 - din næringslivsavis

Det kom frem på et informasjonsmøte for Madoff-kunder fredag.

Bare svindel
Madoff skal angivelig ha lurt investorer for rundt 50 milliarder dollar ved å drive en såkalt Ponzi-svindel, hvor midler fra nye investorer brukes til å betale ut avkastning til eksisterende investorer.

Mange har imidlertid lurt på om Madoff opprinnelig drev en reell forvaltningsvirksomhet, men gradvis begynte å oppgi fiktive avkastningstall og gå over til å drive en svindel, og i så fall når dette skjedde.

De nye opplysningene tyder altså på at det i det minste er svært lenge siden Madoff drev legitimt, og bidrar til ytterligere press på det amerikanske finanstilsynet SEC, som har fått knallhard kritikk for ikke å ha oppdaget Madoff-svindelen, til tross for at etaten mottok detaljerte tips om hva som foregikk.

Madoff sitter fortsatt i husarrest i sin luksusleilighet på Manhattan, i påvente av en eventuell tiltale.

Ponzi-svindel
Madoffs hedgefond var ikke som andre hedgefond. Han leverte overraskende høy avkastning til investorene, og ble straks en populær mann på Wall Street. Formålet med selskapet var å investere i verdipapirer, danne grunnlaget for nye markeder og være finansiell rådgiver for rike kunder.

Denne uken kom sannheten for en dag. Hedgefondet Bernard L. Madoff Investment Securities LLC var nemlig ikke et hedgefond, det var en ponzi-svindel. Det er en form for bedrageri som ligner et pyramidespill, men er konstruert slik at det lokker til seg investorer inn i et selskap ved å love høy avkastning. Avkastningen blir ikke alene finansiert gjennom vellykkede investeringer, men gjennom pengene som kommer inn ved at nye investorer betaler inn sin innsats.

Reklame

Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus

Kommentarer til denne saken