NA24.no

Mads grep inn mot grov rasisme på toget

(NTB scanpix/privat)
Sist oppdatert:
«Jeg skulle likt å banke fargen ut av dere», sa mennene til mor og datter.

Fredag skrev en frustrert Mads Belden (25) en status på Facebook som har fått stor oppmerksomhet. Han fortalte en sjokkerende historie om grov rasisme og NSB-ansatte uten handlekraft.

Historien har spredd seg på det sosiale nettverket og mange har kastet seg på debatten. Mange har også hyllet Belden for at han turte å gripe inn.

Belden, som er en kjent tenor og plateartist fra Kristiansund, hadde vært på en studiojobb i Holmestrand og satt på toget på vei til Oslo.

Inn på toget kommer tre godt voksne menn og setter seg i samme vogn noen seterader unna.

- «Jævla niggere»
De er tydelig beruset og er svært høylytte. På den andre siden av midtgangen sitter en mor sammen med sin datter på cirka ti år. De har afrikansk opprinnelse.

- Etter kort tid begynner to av disse voksne karene å rope skjellsord. Det gikk i «Ha dere ut av landet vårt», «jævla niggere», «jeg skulle likt å banke fargen ut av dere», og flere ting som er såpass ille at jeg ikke vil gjengi det her, skriver Belden i innlegget.

Mest lest på Nettavisen:

I vognen sitter det rundt 15 mennesker, og konduktøren er også til stede i vognen og hører den grove rasismen. Medpassasjerene blir tydelig pinlig berørte, men til å begynne med er det ingen som tar til motmæle.

Damen som var offer for rasismen svarer heller ikke. Hun snur seg bare vekk. Datteren ser redd ut.

- Konduktørens respons var å henvende seg forsiktig til dem og spørre i en spøkefull tone om de kunne dempe seg litt siden de skal helt til Oslo, selv om han åpenbart fikk med seg hva som ble sagt. Han henvendte seg overhodet ikke til damen og datteren hennes, skriver han videre.

- De skal av toget. Nå.
Belden, som er en stor og kraftig skikkelse, konsulterer med bergensmannen som sitter ved siden av ham, og de blir raskt enige. Noen må si ifra.

Sammen går de frem til de fulle personene som fortsatte angrepene mot den forsvarsløse kvinnen i den andre siden av vognen. Toget har stanset i Drammen.

- Jeg gir en rolig og tydelig beskjed om at de skal av toget, nå. De ser på hverandre, så på meg, på mannen fra Bergen og på de andre passasjerene. Så reiser de seg og går av toget. Ikke uten en liten tale på veien om at «alt er Stoltenbergs feil og hvordan landet går under og blir tatt over av svartinger.»

Etter opptrinnet forteller bergensmannen konduktøren at her skulle han ha brukt sin autoritet og ikke meldt seg ut.

Konduktøren pleier, ifølge Belden, sin dårlige samvittighet med å påpeke at han ikke er noen sikkerhetsvakt.

Viktig å si ifra
- Jeg har forståelse for at konduktøren kanskje følte seg truet og ikke turte å være autoritær og tydelig og heller prøvde å «godsnakke» med dem. Samtidig ville jeg selv løst situasjonen annerledes og tok derfor ansvar når konduktøren ikke gjorde det, og leverte en tydelig beskjed om at dette ikke aksepteres, sier Belden til Nettavisen.

Belden synes det er viktig å si ifra når man opplever rasisme i hverdagen.

- Det som virkelig opprørte meg var å oppleve så uprovosert og hensynsløs oppførsel mot en mor og hennes barn. Hverdagsrasisme er fortsatt et stort problem her i landet og om mannen i gata ikke har vett og mot til å stå opp og si ifra til rasistene vil det heller ikke forsvinne. Jeg forstår at noen kan føle seg truet og snu seg vekk, men slik er ikke jeg skrudd sammen, sier han.

Truet med juling
Selv om han synes konduktøren var passiv og feig i situasjonen, så vil Belden gjerne berømme en langt tøffere kvinnelig konduktør som etter hvert blandet seg inn, samt en ung gutt.

- En 16-17 år gammel gutt kom etter min beskjed med en bemerkning til karene som den eneste av alle i vognen. Han ble da truet av den mest aggressive som reiste seg opp for å følge etter gutten ut av toget og truet med juling. Da tok den kvinnelige konduktøren tak i vedkommende og holdt han på plass til gutten fikk gått over i en annen vogn. Jeg trengte ikke å involvere meg her da hun tok kontroll som hun burde, sier han.

Når Belden kommer hjem til Oslo bestemmer han seg for å kontakte NSB for å fortelle om hva han hadde opplevd. NSBs tilbakemelding var at de var klare over situasjonen, og at de tok sterk avstand fra rasismen.

- NSB burde anmelde
Kommer du til å anmelde dette?

- Jeg ser det ikke som mitt ansvar å gjøre det. Jeg mener absolutt at de burde anmelde og at NSB og burde følge opp den prosessen. Vognen var videoovervåket, så de har nok bilder av episoden. Jeg vitner gjerne om min opplevelse, sier Belden.

Hva skjedde med kvinnen og datteren?

- Jeg fikk ikke så mye kontakt med henne. Hun snakket ikke så mye norsk, tror jeg, men idet de gikk av toget i Oslo, så de i min retning og smilte takknemlig.

Nettavisen har vært i kontakt med NSB for deres versjon, men de ønsket ikke å kommentere saken før de hadde fått klarhet i hendelsesforløpet på toget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere