NA24.no

(Scanpix)

«Maestro» kritiserer Bush

Sist oppdatert:
Legendarisk 81-åring retter skarp kritikk mot president Bush.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Alan Greenspan var USAs sentralbanksjef i 18 år før han trakk seg fra stillingen i januar 2006. Nå er han aktuell med utgivelsen av sine memoarer «The age of turbulence: Adventures in a New World». Her kritiserer han president George W. Bush, som han mener har latt egne politiske ambisjoner skade en sunn økonomisk politikk, ifølge amerikanske medier.

NA24 - din næringslivsavis

Boken kommer først ut på markedet mandag, men lekkasjer til amerikansk presse har ført til store oppslag iblant annet Wall Street Journal, New York Times, Washington Post og USA Today lørdag.

Langer ut mot republikanerne
- Liten verdi var tilkjent en rigorøs økonomisk politikkdebatt eller vektleggingen av de langsiktige konsekvensene, skriver Greenspan om Bush administrasjon.

Greenspan langer ut mot republikanerne som han mener fortjente å miste kontrollen i kongressen i fjor etter at de økte kostnadssiden for å få makt.

Alan Greenspan er den sjefen som har sittet nest lengst i den amerikanske sentralbankens 93-årige historie. Bush begynte sin første periode i 2001.

Med tanke på fremtiden retter Greenspan en advarsel mot dagens nåværende sentralbanksjef Ben Bernanke. Han skriver at dersom sentralbanken ønsker å holde inflasjonsraten mellom 1-2 prosent de kommende årene kan de bli tvunget til å heve renten til tosifrede nivåer.

Men Greenspan sier at han frykter at sentralbanken vil møte populistisk motstand fra kongressen, om ikke fra det hvite hus, for å opprettholde prisstabiliteten.

Greenspan sier videre at dersom sentralbanken bukker under for dette presset kan inflasjonsraten stige til et snitt på mellom 4-5 prosent innen 2030, og at renten på tiårige statsobligasjoner minst vil stige til åtte prosent med potensial til å stige markant høyere i kortere perioder. Han sier også at ettersom prosessen med økende globalisering tar av, vil inflasjonspresset roe seg av seg selv.

Legendarisk
Greenspan sees på som den kanskje beste sentralbanksjefen USA noen gang har hatt, og for det har han fått kallenavnet «Maestro». Spesielt huskes han for måten han håndterte situasjonen som oppsto under aksjefallet i 1987, den internasjonale gjeldskrisen på 90-tallet og hans rolle i guidingen av økonomien i den lengste perioden med amerikansk økonomisk oppgang noensinne.

Men selv om han regnes som en fremsynt og fabelaktig forståsegpåer har han ikke alltid vært like god til å spå fremtiden.

Les mer her: Guru med grums i glasskula

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere