*Nettavisen* Økonomi.

Mafiaen elsker kaviar

Ekte kaviar fra viltsvømmende stør er både dyrt og eksklusivt. Ikke rart mafiaen har begynt å fiske.

Den russiske mafien har nesten monopol på illegal kaviar. De fisker opp det svarte gullet verdt millioner av svarte kroner.

NA24 - din næringslivsavis

Kaviar fra villstør
Støren er en ferskvannsfisk som kan bli et par meter lang og veie flere hundre kilo. Rognen fra disse snodige fiskene er det som kalles russisk kaviar.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: AFP PHOTO/ JOSÉ LUIS ROCA

Denne kaviaren er så kostbar at innholdet i en fisk kan være verdt flere hundretusen kroner, og det har fått den russiske mafiaen til å finne frem fiskestangen.

Svart kaviar
I 2006 er det 60 tonn med kaviar som har blitt pakket og sendt ut på markedene i USA og Europa, men av disse er kun 10 tonn fra vill stør fanget i Kaspihavet. De resterende 50 tonnene kommer fra oppdrettsanlegg i Europa og USA, skriver borsen.dk.

Men på det illegale markedet finnes det mer kaviar fra vill stør. Og her har den russiske mafiaen så godt som monopol, og det anslås at verdensetterspørselen etter kaviar ligger mellom 300-500 tonn.

- Det er veldig enkelt. Hvis man kan fange en stør på 200-300 kilo, så får man kaviar for mange hundretusener av kroner. Og det har mafiaen selvfølgelig sett, sier formann for dansk akvakultur, Jacob Bregnballe til Børsens nyhetstjeneste.

De siste 20 årene har størbestanden falt med så mye som 90 prosent grunnet overfiske, forurensing og demningsbygging i elven Volga.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.