NA24.no

«Mafiaparagrafen» inn i svindelsaken

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Oslo politidistrikt sikter de pågrepne DnB NOR-ansatte for organisert kriminalitet

De åtte personene som ble pågrepet denne tirsdagen risikerer å bli dømt for organisert kriminalitet.

NA24 – din næringslivsavis

Tidligere denne tirsdagen gikk politiet i Oslo til aksjon i det som omtales som Norgeshistoriens største svindelsak, og pågrep fire DnB NOR-ansatte, samt fire andre personer som mistenkes å være tilknyttet saken.

«Mafiaparagrafen»
Den storstilte svindelsaken tok nok en ny vending tirsdag kveld, da det ble klart at politiet i Oslo har valgt å ta i bruk den såkalte «mafiaparagrafen», paragraf 60A. Paragrafen dekker organisert kriminalitet og gir mulighet for å øke strafferammen for de siktede.

Dette bekreftes fra Oslo politidistrikt overfor NA24.

Les mer: Kan stå bak tidenes banksvindel

Brukt før
Dette er ikke første gang paragraf 60A trekkes inn i sak som gjelder økonomisk kriminalitet. Paragrafen ble for første gang brukt til dette i forbindelse med den såkalte Acta-saken, der Acta-gründer Fred Anton Ingebrigtsen ble siktet for brudd på verdipapirloven, sammen med fire andre.

Denne gangen er det ikke brudd på verdipapirloven det er snakk om. De siktede er mistenkt å ha forfalsket dokumenter slik at banker har gitt boliglån som er mye høyere enn verdien på eiendommen som er pantsatt.

Blåst opp verdier
Fremgangsmåten skal være at de siktede skal ha tatt opp betydelige lån på eiendommer gjennom oppblåste boligtakster og falske lønnsdokumenter. Så har objektene byttet eier raskt, før den ender opp hos en som ikke kan betale for seg.

Når banken realiserer pantet viser det seg at den reelle omsetningsverdien er langt lavere.

Nettavisen har tidligere skrevet at politiet har siden 2006 mottatt 65 anmeldelser fra fem banker i Fredrikstad og Sarpsborg. Totalt er det innvilget lån for 100 millioner kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere