NA24.no

Mai-spøkelset ga børssmell

Sist oppdatert:
Oslo Børs opplevde sin verste dag på lang tid. Nå trer pessimistene frem.

Følg børsen her

Gevinstsikring i Europa ble en skikkelig festbrems for investorene på Oslo Børs. Hovedindeksen har de siste dagene steget jevnt og trutt. Rekordene har kommet tett som hagel, men tirsdag var det slutt på festen.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen endte til slutt med en tilbakegang på 2,39 prosent til 477,93 poeng. Dermed forsvant verdier for over 50 milliarder kroner fra børsen.

Frykter ikke mai
At nedturen kommer når vi nærmer oss midten av mai, får mange til minnes hva som skjedde på samme tidspunkt i fjor. Da raste børsen etter en lang periode med opptur. Selv om investorene kan få mareritt når de husker denne perioden, frykter ikke ekspertene at historien vil gjenta seg. De trekker heller frem at mai er en historisk svak måned for aksjemarkedene.

- Det er et typisk uforklarlig fall. Oljeprisen er litt ned, men resten av Europa faller. Det er litt «mai», sier analysesjef Kim Evjenth i Kaupthing til NA24.

Kollegaen i Orion Securities, Stig Myrseth, er mye enig i det Evjenth sier.

Han trekker frem at det man generelt har et sesongmessig mønster med mindre interesse for aksjer når sommeren nærmer seg,

Han tror allikevel ikke på noen gjentagelse av det som skjedde i fjor. Til det er situasjonen helt forandret.

- Situasjonen er bedre enn i fjor, sier analysesjef Stig Myrseth i Orion til NA24.

Les om aksjeekspertenes meninger om børsfallet her: Ett år siden børs-massakren

Schibsted til ny topp
En rekke oppkjøp i milliardklassen har fått medieaksjene til å gå i taket. Dette gjelder også Norges største mediekonsern. Schibsted var en av få tungvektere som holdt seg noenlunde i positivt terreng. I løpet av en uke har kursen steget nærmere 12 prosent. Aldri tidligere har Schibsted vært verdsatt høyere enn tirsdag. En liten stund var aksjekursen over 315 kroner, men den endte på 308 kroner. Det er en oppgang tilsvarende 3,36 prosent.

Det lille oljeselskapet InterOil steg 3,23 prosent til 48 kroner. Styremedlem G. A. Perrucci og styreformann Mårten Rød har forlenget forwardkontrakter på 150.000 aksjer hver. Den nye innløsningskursen er satt til 47,07 kroner og forfaller 6. august 2007.

Bredbåndsleverandøren Telio fulgte opp med en oppgang på 2,94 prosent til 17,50 kroner.

Skuffende laks
Det halvstatlige fiskeoppdrettsselskapet Cermaq la frem skuffende tall for første kvartal. Problemer i Chile ble avgjørende for selskapets aktiviteter de siste tre månedene. Fiskehelseproblemer medførte at volumet sank og at kostnadene økte. I sum ga dette et langt svakere resultat enn hva markedet hadde ventet.

Driftsresultat før biomassejusteringer falt til 221,5 millioner kroner i første kvartal fra 238,5 millioner kroner. Analytikerne hadde ifølge TDN Finans ventet 249 millioner kroner. Resultat før skatt ble også betydelig lavere enn hva tallknuserne hadde sett for seg på forhånd. Forventningene lå på 240 millioner kroner, mens fasiten viser 179,7 millioner kroner.

Markedet var ikke sent ut med å vise sin misnøye og sendte aksjekursen ned 6,25 prosent til 97,50 kroner.

Trosset oljen
Oljeprisen fikk et lite løft tirsdag. Bensinprisene ved pumpene i USA stiger og det markedet fokuserer på hvordan utviklingen for bensinlagrene går. Onsdag slippes de ukentlige lagertallene og oljeprisen stiger på spekulasjoner om bensinlagrene er fulle nok til å tåle den nærstående kjøresesongen.

Tungevekterne som Norsk Hydro og Statoil trosset utviklingen til oljeprisen. Hydro fikk en heftig opptur mandag, men falt 1,93 prosent til 216,50 kroner. Verre gikk det med Statoil som ble sendt ned 2,13 prosent til 171,25 kroner.

Flere av tungvektene ble også sendt nedover. Telenor falt 2,49 prosent til 117,50 kroner. Gjødselprodusenten Yara har vært i skuddet den siste tiden, men falt hele 4,26 prosent til 178,75 kroner tirsdag. Solenergiselskapet REC falt 3,55 prosent til 163 kroner.

Industrieventyret til Kjell Inge Røkke, Aker Kværner falt 4,24 prosent til 141 kroner. Flere av de andre oljeserviceselskapene led samme skjebne.

Belships falt 8,55 prosent til 13,90 kroner. Crew Minerals endte ned 7,91 prosent til 19,80 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere