NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,83

Maktens stollek

Sist oppdatert:
Hvem er på vei opp, og hvem er på vei ut av næringslivseliten i Norge? Se sentralbanksjefen rangering her.

Ved den årlige Norges Bank-middagen kommer fasiten på hvem som har mest makt her i landet. De to hotteste bordene er bord tre og fire. Der regjerer statsministeren og Norges Bank-sjef Svein Gjedrem.

I år var det Jens Stoltenberg som tok over stolen etter Kjell Magne Bondevik. Ved hans bord gjestet for første gang Stein Erik Hagen. Tidligere år har milliardæren hatt fast plass ved bordet til Gjedrem.

Også den sittende NHO-presidenten er blant de fast gjestene. I fjor kom Erling Øverland inn som et friskt pust, etter at han tok over vervet fra Jens Ulltveit-Moe.

Men det var ikke dermed sagt at Ulltveit-Moe var ute av det gode selskap. Umoe-sjefen har fått beholde sin plass i solen.

Sjekk bordsettingen her:
Her er bordplasseringen for 2002
Her er bordplasseringen for 2003
Her er bordplasseringen for 2004
Her er bordplasseringen for 2005
Her er bordplasseringen for 2006
(De viktigste bordene er bord tre og fire.)

Kvinnene til å stole på
Andre gjengangere er skolesjef Mary Kvidal i Norges Bank, Gunn Wærsted i Sparebank 1 Gruppen, verftstopp Gunvor Ulstein og DnB NOR-sjef Svein Aaser. Lederen for finanskomiteen, finansministeren, utenriksministeren og stortingspresidenten er alle inkludert i det gode selskap.

Representanter fra Orkla, Norges Rederiforbund, Nordea og Bjørn Kristoffersen fra KLP er

Rederarving Anette S. Olsen og hennes far Fred. Olsen har begge hatt plass ved de prestisjetunge bordene. Førstnevnte er et årsvisst innslag, mens Fred. Olsen var på visitt i fjor.

NHOs motpart LO har også en representant på enten bord tre eller fire. Gerd-Liv Valla har i mange år alternert mellom å holde statsministeren og sentralbanksjefen med selskap, og satt i fjor sammen med Bondevik. I år ligger Valla som kjent hjemme med brukket rygg, i hennes sted stiller fungerende LO-sjef Roar Flåthen.

Byttet tele mot olje og industri
I fjor var Telenor og Netcom representert. I år har telegigantene blitt erstattet med generaldirektør Eivind Reiten i Norsk Hydro og Leif-Arne Langøy i Aker-systemet, som begge gjorde comeback etter et par år ute i periferien..

Konserndirektør Dag Tangevald-Jensen i Olav Thon Gruppen har i mange år deltatt på middagen. Men det var først i 2006 han ble regnet som en del av eliten. Tangevald-Jensen fikk i år æren av å skåle med Gjedrem.

Også tobakks-arving Johan H. Andresen jr. har deltatt på middagen i mange år. I fjor hadde han et raskt besøk ved Norges Bank-sjefen bord, men har foreløpig måttet nøye seg med denne ene kvelden. I år var det nemlig tilbake på utkantbordene.

Heller ikke SAS Braathens-sjef Petter Jansen fikk komme igjen. Styregrossist og tidligere DnB-sjef Finn Hvistendahl var så vidt innom i 2003, mens Jannik Lindbæk var med i både 2002 og 2005.

Oppkneppet Stordalen
En annen som har gjort en kort gjesteopptreden, er Leiv L. Nergaard, som i 2003 fikk sitte sammen med Gjedrem. Nergaard var da styreformann i både Kredittilsynet og stiftelsen Grip.

De to årene etter har Nergaard verken blitt inkludert i eliten, eller vært tilstede under middagen.

På invitasjonslisten til arrangementet står også mange andre næringslivsledere og politikere. Investor Erik Must, redaktør Trygve Hegnar, TV 2s Kåre Valebrokk, styregrossist Harald Nordvik og Mille-Marie Treschow har alle vært på festen før.

Ny på listen er Norwegian-direktør Bjørn Kjos, mens hotellkonge Petter Stordalen ikke repeterte ikke sin visitt fra i fjor. Da stilte Stordalen med kveldens bredeste smil og dypeste utrigning.

Her er bordplasseringen for 2002.

Her er bordplasseringen for 2003

Her er bordplasseringen for 2004

Her er bordplasseringen for 2005

Her er bordplasseringen for 2006

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere