NA24.no

Maktskifte i solgiganten

Sist oppdatert:
REC-sjef Erik Thorsen byttes ut. Orkla setter inn Ole Enger allerede 4.april.

I en børsmelding mandag morgen skriver REC at selskapet får ny administrerende direktør 4. april. Meldingen kommer overraskende, og vitner om at storeier Orkla tar grep i selskapet

NA24 - din næringslivsavis

Det er styreformann Ole Enger som overtar sjefstolen, og Orkla-sjef Dag J. Opedal kommer inn som styreleder. Dermed overtar Orkla makten fullstendig i solselskapet. Enger er tidligere konsernsjef i Sapa og Elkem.

- Hovedoppgaven fremover vil bli å utvikle en sterk industrikultur som trygger god og forutsigbar drift. Samtidig er det klart at solindustrien må prøve å manøvrere seg gjennom den pågående finanskrisen. Hittil har krisen bare økt i styrke og dette kan, som selskapet rapporterte om etter fjerde kvartal, få konsekvenser for RECs finansielle utvikling. Det vil derfor være viktig for ledelsen og styret å manøvrere trygt gjennom den situasjonen vi opplever nå, sier Ole Enger.

- REC har en ledende posisjon i en fremtidsrettet industri med store vekstmuligheter. Selskapet har en kompetent og motivert organisasjon som vil bringe den teknologiske utviklingen fremover, fortsette å utvide kapasiteten og sikre at REC fortsetter å kutte kostnader, sier Enger videre.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Behov for mer industriell kultur
Tore Schiøtz er nå fungerende styreleder i REC fram til generalforsamlingen 19 mai. Schiøtz forteller at beslutningen om å bytte ut administrerende ble tatt sist fredag.

- Styret mener at REC har gått inn i en ny fase med enda mer industriell fokus. Da har et samlet styre kommet til at det var modent for et skifte av toppleder. Det har vært behov for enda mer industriell kultur, sier Schiøtz til NA24.

- Er det nå slik at Orkla tar full kontroll over REC?

- Nei. Ole Enger slutter 100 prosent i Orkla og Sapa, og blir 100 prosent REC-mann. Det er en forespørsel fra andre eiere, blant annet Hafslund, som har jobbet for denne løsningen. Men styret står samlet bak vedtaket om skiftet, sier Schiøtz.

- Det er rett og slett bare at i den nye fasen selskapet går inn i, trenger selskapet en annen type administrerende direktør, og Ole Enger representerer den typen bedre, mener Schiøtz.

Toppsjef på 61
Overfor NA24 sier påtroppende REC-sjef Ole Enger at et selskap som vokser så raskt som REC går gjennom ulike faser, og at det derfor stilles ulike krav til topplederen i de ulike fasene.

- Nå begynner REC å bli et så stort operativt selskap, at drift får en stadig større betydning. Da har man funnet ut at selskapet er bedre tjent med en annen løsning. Det står stor respekt av jobben som Thorsen har gjort de siste fire årene, og resultatene taler for seg, sier Enger.

- Så du er bedre enn Thorsen i denne fasen?

- Det er det ikke jeg som sier, men styret har vurdert at selskapet er bedre tjent med en annen løsning, sier Enger.

- Det er kanskje ikke så mange 61-åringer som hopper på jobben som administrerende direktør?

- Jeg har ikke merket noe til alderen, og jeg jobber akkurat like mye i dag som jeg gjorde før. Nå er jo også Sapa i dag et langt større selskap enn det REC er foreløpig. Jeg tror heller ikke at det er så dumt å ha med seg litt erfaring i disse dager, sier Enger.

Turbulens rundt Thorsen
Nok en gang må Erik Thorsen trekke seg fra et høyprofilert børsselskap. Nok en gang kommer avgangen etter at selskapet ikke har klart å nå sine skyhøye mål.

Thorsen var i sin tid leder for pauteautomatselskapet Tomra, men måtte gå da selskapets planer i Tyskland ble langt mindre enn forventet. Det samme er nok historien i REC. Selskapets satsing og planer på solcelle-teknologi har blitt dyr, og de finansielle problemene har økt som følge av finanskrisen.

Dette endte med at Thorsen nok en gang må trekke seg.

DISKUTÈR HER:Hva tror du skjer med REC fremover?

Gikk før Thorsen
I forkanten av Thorsens avgang har det vært flere som har gått ut døren i REC. Torsdag i forrige uke trakk fabrikkdirrektør Olav Holta seg i REC Wafer Norway Herøya. Han var uenig med ledelsen om den videre utviklingen, etter at fabrikken ikke klarte å levere som forventet i 2008.

- Det har over tid vært en uenighet mellom meg og mine ledere om den videre utviklingen. Vi har funnet det mest riktig å skilles som venner før det er for sent, sa den tidligere fabrikkdirektøren til Varden da avgangen ble kjent.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere