Gå til sidens hovedinnhold

Mæland har tillit til DNBs styre

Næringsminister Monica Mæland (H) har full tillit til at styret i DNB gjennomfører nødvendige tiltak i den omstridte saken om DNB Luxembourg og skatteparadiser.

Det kommer fram i et brev som Mæland fredag sendte til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité – nesten et halvt år etter at kontrollkomiteen ba Mæland om svar på om DNBs praksis i Luxembourg var i tråd med eierskapsmeldingen.

Les også: Politikere krever svar etter ny artikkel om DNB

Les også: Rapport: DNB brøt retningslinjer i skatteparadis-sak

Kritikkverdige forhold

I brevet konkluderer Mæland med at det foreligger flere kritikkverdige forhold i form av brudd på DNB-konsernets retningslinjer.

– Det er alvorlig, og styret har det overordnede ansvaret for dette. Det er beklagelig at slike forhold har funnet sted, men det er bra at det avdekkes, skriver ministeren.

I april i år avslørte de såkalte Panama-papirene at DNBs filial i Luxembourg i en årrekke hadde hjulpet kunder med å opprette selskaper i skatteparadiser.

Staten ved Næringsdepartementet er største aksjonær i DNB.

Les også: Rune Bjerke vil ha debatt om egen stilling

NETTAVISEN MENER: Lite igjen av kritikken mot DNB for skatteparadiser

– Tilfreds

Mæland er samtidig tilfreds med DNB-styrets håndtering av saken.

– Basert på det jeg kjenner til, kan jeg ikke se at det samlet sett er avdekket så alvorlige svakheter ved styrets håndtering av sine oppgaver at det bryter med de overordnede forventningene til styrets arbeid staten har som eier, skriver Mæland.

I brevet skriver hun at hun er enig med styret i at DNB ikke burde ha tilbudt kundene slike tjenester, og at hun er «tilfreds med at styret har beklaget at det skjedde».

– Jeg har tillit til at styret vil ta lærdom av saken og sørger for at de nødvendige tiltakene gjennomføres og etterleves, konkluderer Mæland.

Wærsteds rolle

Mæland er også bedt om å svare på om hun vurderte Gunn Wærsteds rolle som tidligere konserndirektør for såkalt «private banking» i Nordea da hun utnevnte Wærsted til styreleder i Telenor.

I likhet med DNB hadde også Nordea en filial i Luxembourg som la til rette for at kundene kunne plassere penger i selskaper i skatteparadiser.

Disse forholdene var imidlertid ikke kjent, gjennom avsløringen av de såkalte Panama-papirene, da Wærsted ble utnevnt, understreker Mæland.

Nominasjonskomiteen foretok imidlertid en vurdering av utnevnelsen etter at saken ble kjent i mediene våren 2016, skriver hun. (©NTB)

(©NTB)

Kommentarer til denne saken