*Nettavisen* Økonomi.

Målestasjoner viser dårligere luftkvalitet i Oslo

Sinsenkrysset tirsdag morgen, på første dag med dieselforbud i Oslo. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

NILU venter rødt nivå tirsdag ettermiddag.

17.01.17 11:48

Tirsdag morgen, på første dag av dieselforbudet, lyste det grønt for ren luft på alle målestasjoner i Oslo. Ved 10-tiden er noen av stasjonene på vei over til oransje nivå. På Hjortnes og Alnabru viser målestasjonene moderat helserisiko klokka 11.

Det er ventet rødt farenivå for luftforurensningen i Oslo ved 16-tiden tirsdag ettermiddag, ifølge Norsk institutt for luftforskning (NILU).

Her kan du følge utviklingen i luftkvaliteten i norske byer

Christine Solbakken, kommunikasjonssjef i Norsk institutt for luftforskning (NILU), sier til Nettavisen at nedbøren som kom natt til tirsdag kan ha hjulpet noe på forurensningen.

- Snøen kan ha hjulpet

- Det at vi fikk nedbør i form av snø kan ha hjulpet. Nå blir det spennende å se hva som skjer i neste rushperiode fra 16-tiden. Klokka 10 nærmet målestasjonen på Alnabru seg oransje nivå, så det blir spennende å se utover dagen. Vi har ikke oversikt over hvor mange som har latt dieselbilen stå, men vi tror mange fulgte oppfordringen og at dette har gitt et positivt utslag, sier Solbakken.

Ifølge Luftkvalitet.info ble det ved 10.30-tiden målt moderat helserisiko ved stasjonene på Alnabru og Hjortnes. Ved de andre av de tolv målestasjonene lå nivået på lav helserisiko.

Ved Meteorologisk institutt konstaterer de tirsdag formiddag at den mye omtalte inversjonen, som holder den kalde lufta i lås, er mindre enn ventet.

- Det er fortsatt en svak inversjon. På Bygdøy viser siste måling 5,8 grader mens det på Blindern er 3,3, sier statsmeteorolog Nina Larsgård til Nettavisen klokka 10.

Samtidig sier Larsgård at inversjonen er ventet å ta seg opp igjen til natta og onsdag morgen.

- Det ventes gradvis mer klarvær. Onsdag ventes opphold og til dels pent vær, kanskje perioder med sol. Temperaturen vil stige litt i løpet av dagen. Utover ettermiddagen onsdag venter vi at det går mot plussgrader, sier Larsgård.

Få bøtelagt for bruk av dieselbil

Det er 1500 kroner i gebyr for å bryte dieselforbudet, og blant annet ved Frognerparken var det kontroll.

– Vi kommer til å vise skjønn, og det kommer til å bli gitt informasjon ved kontrollene i dag. Man vil ha mulighet til å gi gebyr, men det vil også være fokus på å gi informasjon. Det er jo den første kontrollen vi har på første dagen av det helt nye forbudet, sier Monika T. Olsen, presseansvarlig i by- og miljøetaten, til NTB.

Ifølge Aftenposten har tre førere fått gebyr så langt, alle i varebil.

Les også: Oslo-politiet: - Vi blir nedringt om dieselforbudet

Les også: Forbyr diesel-kjøring selv om Oslo-luften er bra nå

Klikk på bildet for å forstørre.

På Hjortnes og Alnabru viser målestasjonene moderat helserisiko klokka 11. Foto: Faksimile (Luftkvalitet.info)

HTML EMBED
embedNAvideo("Hrnqqxzow9GcAwNTPhskVA", false)

Frp: Vil avblåse forbudet

Frps samferdselspolitiske talsmann mener det er på tide å avblåse dieselforbudet, melder NTB.

- Byrådet beskrev muligheten for dieselforbud som et akuttiltak. Når det i dag viser seg at problemet ikke er akutt, må et tiltak som rammer så mange så hardt, avblåses, sier Tommy Skjervold, som også er bystyremedlem for Frp i Oslo.

- Oslo Frp er tydelige på at god luftkvalitet er viktig å prioritere, men partiet er mot et ensidig restriktivt tiltak slik som dieselforbudet. På toppen av de negative sidene ved tiltaket som skaper mye støy og uro, er utgangspunktet svært vanskelig å beregne, det viser dagens situasjon tydelig, fortsetter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.