NA24.no

Mange betaler ekstra på lånet

(Montasje)
Sist oppdatert:
Økonomien din kan være bedre enn du tror.

Tall som Norstat har innhentet for Finansnæringens Fellesorganisasjon, viser at 20 prosent av lånetakere mellom 30 og 39 år har betalt ned ekstra på lånet sitt det siste året.

- Mange har hatt en god lønnsøkning det siste året, og mange har kommet over ”etableringskneika”. Det er derfor ikke uventet at 22 prosent har utnyttet det lave rentenivået til å nedbetale ekstra på lånet sitt, sier Rolf Mæhle, assisterende direktør i Finansnæringens Fellesorganisasjonen.

Totalt sett har 15 prosent av låntakerne betalt ned ekstra på lånene. Det er det samme som året før, og innebærer at mange låntakere har benyttet rentenedgangen i 2009 og det lave rentenivået i år til å nedbetale ekstra.

- Det finnes ingen statistikk som viser nøyaktig hvor mye som er betalt inn ekstraordinært av norske låntakere, men vår undersøkelse gir en god indikasjon på omfanget, sier Mæhle.

Utlånsvekst
Det siste året har utlånsveksten til norske husholdninger vært lav, samtidig har boligprisene steget viser tall fra SSB.

- Det betyr at mange har benyttet den lave lånerenten de siste par årene til å nedbetale ekstra, og på den måten bygget opp soliditeten i sin privatøkonomi. I tillegg kommer det vi kan kalle en ubevisst økt nedbetaling. Dette skjer ved at lånet automatisk nedbetales raskere når renten faller, forutsatt at låntaker ikke gjør noe selv for å endre nedbetalingsplanen. Akkurat hvor mye dette utgjør er umulig å si, men vi snakker nok om flere milliarder kroner, sier Mæhle.

Realistiske forventninger
- Undersøkelsen vår viser også at 59 prosent, seks av ti, tror renta vil stige det nærmeste året. De fleste innser at den ekstremt lave renten er et forbigående fenomen, selv på relativt kort sikt, sier Mæhle.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere