NA24.no

Mange enkeltpersonforetak sliter

Administrerende direktør,Raimond Pettersen i Bank2.
Administrerende direktør,Raimond Pettersen i Bank2. Foto: Bank 2
Sist oppdatert:
31. mai er det frist for innlevering av selvangivelsen for enkeltpersonforetakene.

Blant landets enkeltpersonforetak og deres innehavere er det dessverre mange som denne måneden innser at økonomien er ute av kontroll, sier administrerende direktør Raimond Pettersen i Bank2 i en melding.

I følge Soliditet er det pr. 24. mai 55 443 enkeltpersonforetak og innehavere av slike foretak registrert med betalingsanmerkninger. Til sammen er de registrert med anmerkninger for over 15,6 milliarder kroner.

I Norge er det nå registrert 233 245 personer med betalingsanmerkninger hvorav personer med enkeltpersonforetak utgjør 20 %. Av det totale beløpet som betalingsanmerkninger representerer utgjør summen fra enkeltpersonforetakene hele 41 %.

- Dette tyder på en overrepresentasjon blant denne gruppen når det gjelder betalingsutfordringer, fortsetter Pettersen i meldingen.

Risikerer både gård og grunn
- Det koster å bygge opp en virksomhet og utgiftene kommer ofte før inntektene. Når omsetningen er på plass er det avgjørende å sørge for at det også kommer innbetalinger fra kundene. Kassen kan ellers fort gå tom og da er veien til likvidkonkurs kort, sier Pettersen. Likviditetskonkurs er problematisk i et enkeltpersonforetak da eieren selv er økonomisk ansvarlig og risikerer tap av både gård og grunn hvis bedriften ikke kan betale regningene sine, fortsetter Pettersen. For å ha en avklart økonomisk situasjon er det helt nødvendig å skille privatøkonomiske forhold og bedriftsøkonomi, understreker Pettersen videre.

Pettersen mener mange konkurser også kunne vært unngått dersom bedriftslederne var mer bevisste på å holde kontroll med kontantstrømmen. – Skaff deg arbeidskapital før du får problemer, fortsetter han, og legger til at det kan være vanskelig å få lån i de fleste banker når man har en betalingsanmerkning registrert på seg. Derfor er det viktig å ta kontakt med banken før det for sent, understreker Pettersen i meldingen.

Refinansier om nødvendig
Hvis ubetalte fakturaer får hope seg opp over tid kan bedriften fort havne i problemer det er vanskelig å komme seg ut av.

– Vi vet at skattemyndighetene er den kreditoren som står bak flest konkursbegjæringer i Norge og ubetalte skattekrav har veltet mange norske foretak. Det er viktig å se etter en vei ut av problemene før man nærmer seg konkurs, sier Pettersen.

Dersom bedriftens underliggende drift er tilstrekkelig god vil en mulig løsning kunne være å finansiere seg ut av problemene med et banklån. Som eneste bank i Norge har Bank2 spesialisert seg på refinansiering av misligholdt ogmisligholdsutsatt gjeld, både for privatpersoner og bedrifter,står det i meldingen.

– Med en refinansiering kan ubetalte krav innfris og man kan unngå både konkursbegjæring, strafferenter og utlegg i verdier. Det er en løsning som kan lønne seg for mange, avslutter Pettersen i meldingen,

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere