Hvert eneste tastetrykk du gjør i enkelte apper blir overvåket – helt uten at du vet det.

Store selskaper som Hollister, Expedia og Hotels.com (hotell-bestilling) overvåker hvert eneste trykk inne i appene deres. I de fleste tilfeller er det umulig å vite, og de trenger heller ikke be om tillatelse fra app-brukerne.

Det skriver teknologinettstedet TechCrunch.

Hvis du skal være trygg, bør du forvente at alle apper samler inn din informasjon.

Mange store selskaper administrerer informasjonen de får inn gjennom andre leverandører, slik som Glassbox. Målet deres er å innhente informasjon og gjøre det tilgjengelig for de store selskapene. De fungerer som en mellomstasjon mellom deg og selve selskapets app.

Det er i denne mellomstasjonen det er avdekket alvorlige sikkerhetssvikter.

Farlig sikkerhetshull

Det er spesielt et sikkerhetshull som har vekket sterke reaksjoner hos analytikere og teknologieksperter.

Når du skriver inn for eksempel kredittkortinformasjon, skal dette «maskes» slik at det er uleselig for leverandøren. Men dette skjer ikke i alle tilfeller. Selskaper som Glassbox overvåker og lager rett og slett overvåkningsvideo av hver eneste tastetrykk du gjør i selve appen.

Nettstedet skriver at de har avdekket at apper, spesielt som hotell-bestilling, reise, flyselskap, banker og telefonselskaper overvåker dette og lagrer informasjonen din.

Allerede hacket

En av selskapene som overvåker alt er Air Canada, et stort flyselskap i Nord-Amerika. Det ble avdekket at appen deres ikke maskerte kredittkort- og brukerinformasjon. For kort tid siden ble 20.000 profiler hacket og utlevert.

– Dette bruddet gjør at alle ansatte i Air Canada, og enhver annen som kommer inn i databsen, kan se ukryptert kredittkortinformasjon og passord, sier en mobilekspert til TechCrunch.

For mange er dette urovekkende, og forteller brukerne at det meste du putter inn i telefonen din, kan i prinsippet ende opp lett tilgjengelig for både selskaper, analysebyråer eller komme helt på avveie.

Nektet FBI tilgang

I 2016 var det en stor krangel mellom et av verdens største selskaper, Apple og Federal Bureau of Investigation (FBI).

I en stor terroretterforskning, ba FBI om hjelp fra Apple til å åpne en mobiltelefon. Det ble avvist av Apple. Som kalte det hele et tema om «frihet og rettigheter».

Nå viser det seg imidlertid at selskapet som hevder å sette privatlivets fred øverst, har potensielt store sikkerhetshull.

I svar til nettstedet TechCrunch bekrefter både selskapene og mellomstasjonen Glassbox at de ikke trenger å be om tillatelse til å innhente denne informasjonen.

Dette setter brukerne i en spesiell situasjon. De blir hverken bedt om å gi tillatelse til at selskaper kan innhente informasjonen – og de er heller ikke kjent med innhentingen.

Selskapet er heller ikke alene om å gjennomføre denne typen overvåkning. Leverandører som Appsee, UXCam og Mixpanel gjennomfører lignende tjenester for store selskaper som ønsker informasjon om kundene.

De fleste har gått under radaren, helt til det ble sterke reaksjoner etter Mixpanel hadde samlet inn passord hos brukere.