NA24.no

Mange kan havne i trøbbel

Sist oppdatert:
Selv «gode» borettslag kan havne i økonomisk trøbbel.

Her er eksempelet på at det ikke holder å sette sin lit til god markedsføring av et boligprosjekt:

Prospektet til Dampsaga borettslag på Lillehammer fikk markedsføringsskryt av Norske Boligbyggelag (NBBL) for to år siden i en omfattende undersøkelse.

NA24 - din næringslivsavis

Men i januar begynte problemene å melde seg. Første leilighet ble tvangssolgt til kroner 0 i innskudd. Samtidig lå 5 av 40 leiligheter ute for salg. Og en måned senere ble det klart at borettslagets styre hadde tatt opp én million kroner i lån for å dekke opp ubetalt husleie.

- Innholdsrikt og detaljert prospekt
Dette skrev NBBL i undersøkelsen om lavinnskuddsboliger i desember 2006:

«Konseptene virker godt gjennomarbeidet og er tiltalende rent presentasjonsmessig. Startbo og Dampsaga har gode tegninger og forklaringer på konseptet og med relevante økonomiske opplysninger. Prospektet for Dampsaga er svært innholdsrikt og detaljert også i forhold til tekniske og organisatoriske forhold.»

Samtidig fikk en rekke prospekter ris for aggressiv markedsføring i samme rapport, men Dampsaga var altså ikke blant disse. Tvert imot ble prospektet fremhevet. I ettertid blir det tydelig at selv om relevante økonomiske opplysninger var med i prospektet, var det flere som ikke forsto hva de gikk inn på.

- Misligholdt husleie
I februar 2008 havnet Dampsaga borettslag på Forbrukerrådets liste over borettslag med problemer:

«Dampsaga borettslag måtte ta opp én million kroner i lån til å dekke misligholdt husleie. Mange ble fristet av lavt innskudd og høy fellesgjeld - selv om kvadratmeterprisen er høy!»

- Dette er et eksempel på at man ikke bare kan sette sin lit til markedsføringen av prosjektet. Det er fullt mulig med god markedsføring av et dårlig prosjekt, uten å si at Dampsaga er det. Det som er spesielt med Dampsaga er at DnB Nor har gitt lån til folk som absolutt ikke skulle hatt det. Det er et bankansvar. Noen beboere synes det er fint og flott å bo på Dampsaga, mens andre ikke har råd til å bo der. Det viser at det går galt når folk for lån og kjøper boliger som er for dyre, sier underdirektør i Forbrukerrådet Torgeir Øines til NA24.

Likevel er det markedsføringen av boligprosjekter som myndighetene så langt har gått løs på. 1. januar trådte ny Eiendomsmeglerlov i kraft, som blant annet skulle sikre at prospekter inneholdt fullstendige økonomiske opplysninger.

- Ikke grisete
NBBL støtter dette tiltaket som det enkleste å gå løs på. Boligbyggerne mener heller ikke at Dampsaga borettslag er hårete.

- Vi vurderer ikke dette borettslaget som grisete. Kvadratmeterprisen er ikke spesielt høy og prosjektet ligger nydelig til med mye sol, men det ligger to kilometer fra sentrum og det kan hende det ble for lang avstand i forhold til at man rettet seg mot unge kjøpere. Verken når det gjelder markedsføring eller gjennomføring vurderer vi dette prosjektet som spesielt ille og vi stiller oss tvilende til at det får mye problemer. Det er for tidlig å krisemaksimere, sier assisterende direktør i NBBL Tore Johannesen til NA24.

Han hevder det er fullt mulig å gjøre et dårlig kjøp selv om man har all informasjon tilgjengelig.

- Hvis markedet knekker, er det mange som har gjort dårlige kjøp, sier Johannesen.

I skrivende stund er det to leiligheter til salgs i Dampsaga borettslag på Lillehammer, ifølge Finn.no. Begge har prisantydning på noen hundre tusen kroner.

- Myndighetene må hindre usunne borettslag
VG skriver også fredag at finansminister Kristin Halvorsen skjerper krav til meglerne og at kjøperne skal få vite hva boligen koster. Men eksempelet med Dampsaga viser at det ikke er nok å holde meglerne i ørene, dersom de useriøse borettslagene skal stanses.

- Markedsføringen er viktig, men det er myndighetenes oppgave å sørge for at det ikke er knyttet problemer til de prosjekter som er på markedet. Derfor bør KRD gå gjennom borettslagsloven og se om det kan gjøres grep som hindrer økonomisk usunne borettslag kommer ut på markedet, sier Øines.

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa har nå innkalt en rekke aktører til møte om lavinnskuddsboliger, for å diskutere problemene som mediene har omtalt. Disse aktørene er innkalt: Forbrukerrådet, Husbanken og Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) og Finansdepartementet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere