Oslo (NTB): Avtalen om Oslopakke 3 ble undertegnet sent søndag. Enigheten om en ny Oslopakke 3 betyr mindre penger til en ny E18.
– Hele avtalen er en fantastisk klimapakke for Oslo og Akershus. Dette er en stor dag, sa miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) søndag.
Les også: Oslopakken kan gi rushtidsavgift og ny T-bane
Les også: - Ikke bare MDG som må svelge kameler
Fakta om Oslopakke 3
* Oslopakke 3 er en felles plan for Oslo og Akershus kollektivtilbud, vei og transport fra 2017-2036. Etter forhandlinger er Oslo kommune og Akershus fylkeskommune enige om dette:
* Bompengene øker i 2017. I rushtiden vil det koste 53 kroner å passere med dieselbil og 48 kroner med bensinbil. Prisen er 10 kroner lavere utenom rushtiden. Det blir fortsatt 10 prosent rabatt for dem som bruker brikke.
* Det innføres bomavgift på elbil i rushtiden fra 2018, som vil være på 20 kroner. Fra 2020 vil elbiler måtte betale hele døgnet.
* Prisene på kollektivbilletter skal øke mer enn vanlig prisvekst.
* Kapasiteten på E18 utvides med 1,5 kilometer mellom Lysaker og Strand. Det blir et såkalt vekslingsfelt i tillegg til to vanlige bilfelt, et bussfelt og en egen sykkelvei. Statens vegvesens forslag om å bygge en tunnel fra Strand til Høvik kirke blir utsatt.
* Fornebubanen skal påbegynnes i 2017-18 og være klar i 2024. Staten skal betale 50 prosent av kostnadene.
* Det skal bygges nytt sikrings- og signalanlegg i den eksisterende T-banetunnelen under Oslo, noe som betyr økt kapasitet. En ny T-banetunnel under sentrum skal stå klar i 2028. Staten skal finansiere 50 prosent av denne.
* Det skal bygges en ny vei i tunnel fra E18 til Gjønnes, den såkalte Bærumsdiagonalen, som skal redusere trafikk i boligområder og bedre framkommeligheten for bussen. Det forutsettes at trafikken ikke skal øke. (©NTB)
– Det er nok mange som kommer til å reagere negativt på at den E18-løsningen som først lå på bordet nå blitt nedskalert. Men på den andre siden må vi huske på at Oslopakke 3 havner om mye mer enn E18, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF til NRK.
Sagedal er glad for at intensjonene som ligger for en ny E18-løsning er beholdt, blant annet trafikkøkning i nytte- og næringstransport, sykkelveier og mulig gode bussveier.
Hun registrerer at bilister som vil inn i Oslo i rushtiden, må betale mer i bompengeringen, men mener man står overfor en utfordring på dette feltet.
– Vi mener at innkreving av bompenger på denne måten har klare begrensninger og at staten må inn med flere midler, sier hun.
Naturvernforbundet positive
Naturvernforbundet den nye Oslopakke 3 er positiv for både helse, kollektivtrafikken og miljøet.
Hva mener du? Svar på Nettavisens uhøytidelige undersøkelse nederst i saken.
– Enigheten om Oslopakke 3 gir grunn til å tro vi nå kan få redusert den helseskadelige luftforurensninga i Oslo, sier leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken i en pressemelding søndag ettermiddag.
– Kollektivtrafikken kommer til å få et skikkelig løft, det samme gjør satsingen på gående og syklende, fortsetter han.
Redusere biltrafikken
Naturvernforbundet kan fint leve med at kun 1,5 kilometer av E18 skal bygges ut.
– Det viktige nå er å stanse videre utbygging som legger til rette for økt bilisme. Det er fortsatt sterk uenighet om denne videre utbyggingen. Her blir det fortsatt knallhard kamp framover, konstaterer Haltbrekken.
Han mener at enigheten om å redusere trafikken inn til Oslo med 15 prosent er spesielt viktig.
– Her må politikerne følge nøye med og skru opp bompengeprisene dersom trafikken ikke går ned slik avtalen slår fast, mener han.
- For lenge å vente på Fornebu
Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) mener det er for lenge å måtte vente til 2024 før Fornebubanen er ferdig.
– Det er nærmere 30.000 arbeidsplasser på Fornebu og 2.000 boliger. Vi planlegger flere tusen til. Derfor er vi utålmodige, sier hun, og at fylkeskommunen og Ruter må sette seg ned og se på muligheter for at banen kan fremskyndes, sier hun til Aftenposten.
Hun er likevel er fornøyd med at det har blitt en løsning til slutt.
Glad for T-banetunnel
Ordførerkollega Marianne Borgen (SV) i Oslo er på sin side svært fornøyd med en ny T-banetunnel og målet om å redusere trafikken inn til Oslo med 15 prosent.
– Det er av stor betydning. Ikke minst av folkehelsegrunner må trafikken inn til hovedstaden ned, sier Borgen.