*Nettavisen* Økonomi.

Mann av huse for aksjefond

Foto: Montasje (TV 2 Interaktiv)

Siden børsfallet i fjor har Ola Nordmann kjøpt aksjefond for 6,8 milliarder kroner.

16.07.09 13:08

Vi handler aksjefond som aldri før, viser tall fra Verdipapirfondenes forening. Så langt i år har norske personkunder nettotegnet aksjefondsandeler for 4,3 milliarder kroner. Målt fra da børsen kollapset i oktober i fjor har personkundene nettotegnet for hele 6,8 milliarder kroner.

Sjekk NA24s fondstjeneste her

- Mye tyder på at vi har fått et vendepunkt i nordmenns aksjefondssparing. Etter en periode på nær seks år med samlet nettoinnløsing av aksjefond på 13 milliarder kroner har vi bare de siste ni månedene nettotegnet for nesten 7 milliarder kroenr, sier administrerende direktør Lasse Ruud i Verdipapirfondenes forening i en pressemelding.

Rekord
Medregnet norske institusjonelle kunder og utenlandske kunder ble det tegnet aksjefondsandeler for hele 14 milliarder kroner siden årsskiftet. Det er det høyeste som er registrert siden statistikken begynte.

Norske institusjonskunder tegnet seg for 7,1 milliarder kroner i perioden, mens utenlandske kunder nettotegnet norske fondsandeler tilsvarende 2,9 milliarder kroner.

Positivt ni måneder på rad
Det har nå vært positiv nettotegning i ni sammenhengende måneder i norske aksjefond fra norske privatkunder. Dette tolker Verdipapirfondenes forening som at mange har fått med seg at langsiktige sparepenger erfaringsmessig har fått godt betalt for å pådra seg mer risiko i kjølvannet av kraftig fall i markedene.

- Det betyr at mange av oss har tro på at veksten i verdensøkonomien vil ta seg opp igjen i løpet av noen år, og med påfølgende økning i aksjekursene, melder foreningen i en pressmelding.

Storebrand størst blant de private
Blandt norske privatkunder er det Storebrand-findene som tiltrekker seg flest nytegninger. De hadde netto tegning på 992 millioner kroner i første halvår, knepent forran Nordea Fondene, som kunne vise til en nettotegning på 961 millioner kroner. Carnegie kapitalforvaltning hadde imidlertid en tilbakegang. 10,1 millioner ble dratt ut fra disse forvalterne i årets første seks måneder.

Blant institusjonene er det imidlertid Holberg Fondsforvaltning som har tiltrukket seg mest kapital i årets seks første måneder. De har fått netto tegninger tilsvarende 3,2 milliarder kroner, rett forran DnB NOR Kapitalforvaltning som hanket inn 2,9 milliarder kroner i samme periode.

Halvparten i Norge
Hos de institusjonelle kundene er det omtrent likt fordelt mellom norske og internasjonale fond. Norske aksjefond fikk nettotegninger tilsvarende 2,79 milliarder mens internasjonale aksjefond hadde en vekst på 2,68 milliarder kroner. Også blant privatkundene har det vært delt mellom å tegne nytt i utenlandske og norske aksjefond. 1,5 milliarder kroner ble pøst inn på fond som investerer i Norge, mens 1,56 milliarder ble brukt på aksjefond med internasjonale mandater.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag