*Nettavisen* Økonomi.

Mannen som skal flå de rike

Den franske samfunnsøkonomen Thomas Piketty (t.v.) snakker med Jonas Gahr Støhre (Ap). Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

De rike blir bare rikere og de fattige blir fattigere. Fransk professor tror han har løsningen.

12.12.14 17:39

Den franske professoren Thomas Pikkety har tatt den akademiske verden med storm. Hans bok, «Capital in the 21st Century» har blitt en bestselger og samfunnsledere verden over diskuterer Pikettys løsninger.

I Norge har Ap-leder Jonas Gahr Støre trykket Piketty til sitt bryst og var til og med og besøkte ham tidligere i år i Paris.

- Jeg dro til Piketty og hans kontor i Paris i januar i år. Veggene var tapetsert med bøker og han hadde regneark og serverte sterk kaffe, men vi kom ikke ned på et detaljert nivå, sa Jonas Gahr Støre til Nettavisen i forbindelse med «Det store intervjuet» i vår.

LES HER: - Jeg er ingen gåselever-sosialist

Fredag møter Støre Piketty igjen. Da skal de begge delta i en debatt i Oslo sammen med blant annet NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Gates på laget
Nettavisen følger Pikettys forelesning og påfølgende debatt.

Her kan du se direktesending fra klokken 10:

HTML EMBED


Det er ikke bare Støre som har sans for Piketty. Også verdens rikeste mann, Bill Gates, liker Pikettys teser.

Tidligere i høst anmeldte Gates Pikettys bok, «Capital in the 21st Century». Gates trakk særlig frem tre av Pikettys teorier:

For store forskjeller i samfunnet er et problem - det dreier demokratiske prinsipper mot mektige interesser og undergraver idealet at alle mennesker er like.

Rike blir rikere
Kapitalismen retter seg ikke selv mot mer likhet - konsentrasjon av ekstrem rikdom kan ha en snøballeffekt viss den ikke overvåkes.

Myndigheter kan spille en konstruktiv rolle i å stoppe denne snøballeffekten.

I september diskuterte Gates disse teoriene med Piketty i en Skype-smatale.

LES HER: Why Inequality Matters

Kort fortalt mener Pikkety at verdens aller rikeste bare blir rikere, mens de fattige blir enda fattigere og at det skyldes blant annet måten man beskatter de rike på, eller rettere sagt, ikke beskatter dem.

Piketty taler varmt for en samordnet internasjonal beskatning på kapital, slik at man får slutt på de rikes skattetilpasning i ulike land.

«Det belyser et voksende problem, at ulikhetene i økonomien og samfunnet blir bare større og større, og de aller rikeste stikker stadig av med enda mer.»

- Politisk interessant
Støre og Piketty diskuterte blant annet hvordan Norge har klart å holde forskjellene små.

Her er et kort utdrag fra «Det store intervjuet» med Jonas Gahr Støre og hva han mener om Piketty:

- Thomas Pikettys «Capital in the 21st Century», har blitt en bestselger. Hvorfor tror du det?

- Det er et stort og interessant spørsmål. For det første, er det et stort og nyskapende akademisk arbeid for å kartlegge et universelt fenomen, nemlig formuesutviklingen til den rikeste én-prosenteren i verden, sa Støre

- Vi har lest anekdoter om at de rikeste bare blir rikere, men hvor vi nå har fått en ganske oppsiktsvekkende historisk ramme for å forstå det.

- For det andre, er det politisk interessant. Det belyser et voksende problem, at ulikhetene i økonomien og samfunnet blir bare større og større, og de aller rikeste stikker stadig av med enda mer.

- Når vi mister øye for hverandre, at man mister synet av hverandre, for å bruke et bilde, da svekkes limet og omstillingsevnen, og dermed tilliten. Det er Pikettys studie med på å få belyst.

- For det tredje tror jeg, at her kommer et innspill i den økonomiske forståelsen internasjonalt, som kan sette en ny tone etter at vi har hatt 30 år med et nykonservativt liberalistisk mantra, som startet med (Ronald) Reagan og (Margaret) Thatcher, og som vi kan forklare med 1970-årenes krise, økonomiene kom i store problemer med voksende ledighet og høy inflasjon.

«Da kom «løsningen»: «Staten er ikke løsningen, staten er problemet». Privatisering, kommersialisering, redusert fagbevegelse med økte ulikheter som konsekvens. Piketty er med på å sette dette inn i en ny forståelse.»

- Da kom «løsningen»: «Staten er ikke løsningen, staten er problemet». Privatisering, kommersialisering, redusert fagbevegelse med økte ulikheter som konsekvens.

- Piketty er med på å sette dette inn i en ny forståelse som jeg har inntrykk av at politikere over hele verden synes er interessant. Så er det en debatt om metoder og så videre, men hovedbildet hans er riktig.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag