*Nettavisen* Økonomi.

Mannen tar ferieregningen

Foto: (Thinkstock.com)

Mannen bruker mest penger på ferien, ifølge en fersk undersøkelse.

Menn bruker langt mer penger på ferie enn kvinner, viser en ny undersøkelse. En viktig forklaring er at mannen gjerne punger ut når hele familien skal ut på tur, mener reiselivsfolk.

36 prosent av mennene vil bruke mellom 10 000 og 25 000 kroner på årets sommerferie, ifølge undersøkelsen Sentio Research har gjort for Fokus Bank. Bare 27 prosent av kvinnene vil bruke like mye.

- Blant dem som vil bruke mer enn 25 000 kroner er forskjellene enda større. 21 prosent av mennene har feriebudsjett av denne størrelsen, og bare 14 prosent av kvinnene, sier privatøkonom Monica Haftorn Iversen i Fokus Bank.

Kvinnene er derimot i klart flertall blant dem som svarer at de vil bruke mindre enn 10 000 kroner på ferien.

Nesten en fjerdepart av kvinnene vil også bruke mindre enn 5000. Bare 16 prosent av mennene svarer det samme.

Mannen betaler
- Noe av forklaringen er trolig at det er mannen som drar kortet når en familie skal på ferie sammen. Kvinnene har nok et større ansvar for de daglige utgiftene, som klær til barna og innkjøp av mat. I tillegg er det jo fortsatt slik at menn i gjennomsnitt tjener mer enn kvinner, sier Haftorn Iversen.

Flere reiselivsfolk bekrefter inntrykket av at det er mannen som åpner lommeboka i sommerferien.

- Når et par eller en familie betaler for et opphold hos oss, er det som oftest mannen som drar kortet, sier Atle Hovi, administrerende direktør i Beitostølen Resort.

Han merker for tiden stor pågang fra familier som vil bestille noen feriedager på hotell eller utleiehytte på Beitostølen i sommer.

- For juli spesielt er det mange som bestiller slike opphold i siste liten, men etterspørselen er større enn ifjor. Selv om mor i familien ofte legger inn bestillingen er det mannes konto som belastes, sier Hovi.

Cruise og Bali
Det samme gjelder for mer kostbare utenlandsreiser.

- Betaleren er som oftest en mann, bekrefter Ragnar Wikstrøm, administrerende direktør i Wikstrøm Reiser i Skien.

Byrået tilbyr feriereiser til blant Asia, Afrika, Australia og Sør-Amerika og har et bredt tilbud også på cruise.

- Jo dyrere reise, desto vanligere er det at mannen tar det økonomiske oppgjøret, sier Wikstrøm.

Nå i sommer har han registrert økning i etterspørselen etter cruise, særlig i Middelhavet. Også Bali-ferie er populært i år, ifølge Wikstrøm.

For den som vil unne seg kostbar feriemoro er det viktig å tenke på at det må være penger igjen til regningene som forfaller i august og september, påpeker Monica Haftorn Iversen i Fokus Bank.

- God budsjettering nå kan hindre at man må stramme inn mer enn ønskelig etter ferien, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.