*Nettavisen* Økonomi.

Maradona skulle gjøre Gaddafi til fotballstjerne

Foto: (Andreas Rentz/Bongarts/Getty Images)

Kjøpte Juventus, ansatte Maradona og Ben Johnson - for så å selv bli tatt i doping.

03.03.11 21:31

Den libyske lederen Muammar Gaddafi har åtte barn. Syv av disse er sønner, og den ene av disse igjen heter Al-Saadi.

Al-Saadi som ble født i 1973 og er president i det libyske fotballforbundet har en karriere av de sjeldne å se tilbake på.

Den fotballgale sønnen er faktisk den første sønnen av noen statsleder til å spille profesjonell fotball i Europa.

Karrieren startet i Libya - der han både ble kaptein på landslaget, hvor han som spiss puttet to mål, og kaptein på laget Al Ahly Tripoli.

Men det var ikke nok, og i voksen fottballalder tok han noen uortodokse grep for å bli skikkelig god.

I 1999 ansatte han den tre ganger dopingtatte kanadiske sprinteren Ben Johnson som sprinttrener, og han hyret inn Eduardo «Lola» Maradona, lillebroren til fotballkongen, som gjestetrener. Diego, som selv benyttet ulovlige preparater i løpet av karrieren, skal også ha brukt Ben Johnson som sprinttrener.

Ting kan tyde på at spesialtreningen sparket fra seg.

For Al-Saadi ble toppscorer for klubben Al-Ittihad og i 2000 ble det meldt at han skulle gå til det maltesiske mesterlaget Birkirkara, men den overgangen gikk i vasken.

I stedet så han mot Italia.

Kjøpte Juventus
I 2001 kjøpte Muammar Gaddafi 5,31 prosent av den italienske storklubben Juventus. For 182 millioner kroner ble familien, gjennom investeringsselskapet Libyan Arab Foreign Investment Company SA (Lafico), den nest største medeieren i den italienske klubben. Investeringen blir i dag omtalt både som en finansiell investering, men også fordi Muammars sønn Al-Saadi er en stor fan av klubben.

Året etter ble det så klart at Al-Saadi fikk trene med Juventus.

Hvor mye faren og eierskapet i klubben hadde å si for at dette gikk i orden er usikkert. Men det har blitt hevdet at Muammar i sin tid forlangte at junior skulle ha en sentral plass på Libyas landslag.

Uansett - i 2003 sikret Al-Saadi seg kontrakt med den italienske toppklubben Perugia. Han var da 30 år gammel.

I Perugia ble det rapportert om at han fikk lite spilletid både på grunn av skader og at det var problematisk at han var styremedlem i konkurrenten Juventus. Han trakk seg så som styremedlem, men ble allikevel sittende på benken.

Så ble han tatt med buksene nede.

Johnson, Maradona og Gaddafi
Det skjedde da det ble funnet spor av anabole steroider i en dopingtest. I Italia blir tilfeldige spillere testet uavhengig av om de får spilletid eller ei. Presidenten i klubben langet ut mot resultatet og skyldte så på utenlandske leger, naturlig nok.

- Spilleren har ryggproblemer. I måneder har han dratt til Tyskland for å bli behandlet av en lege der. I grunn er ikke resultatet noen overraskelse. Det er ingen hemmelighet at enkelte medisiner inneholder stoffer som er forbudt for spillerne. Men han fortjener en pris for alt arbeidet han har lagt ned, og han vil holde seg nær laget. Han har ingen skyld i det hele tatt, han er som en uskyldig i samfunnet. Vi fortalte han at han skulle bli behandlet i Italia, og vi var klare til å rådgi han. Men han foretrakk å dra utenlands, sa Luciano Gaucci, ifølge The Independent.

Tross presidentens forsvar ble det med en kamp for Perugia før Al-Saadi byttet beite.

Det ble Perugias konkurrent Udinese i 2005.

Men heller ikke her fikk han noen stor karriere på banen. Etter kun ti minutters spill, i en treningskamp før sesongstart mot Cagliari, dro han sesongen etter til italienske Sampdoria.

Her fikk han ikke noe spilletid i det hele tatt, og karrieren var i stor grad over.

Selv om talentet kan ha vært noe ruskete skal han ikke ha noen hindringer med temperament.

Da tilskuerne en gang buet på ham fra tribunene skal han ha gitt ordre til vaktene om å skyte skudd mot mengden.

Les mer: Gaddafis sønner på blodig galei

I fjor ble det spekulert i at Al-Saadi ville komme til å kjøpe opp den engelske Premier League-klubben Portsmouth. Det ble ikke noe av, og nå spørs det om ikke Al-Saadis profil i europeisk fotball er over.

Millioner i Juventus
For nå som Libya herjes av opprør er det usikkert hva Muammar Gaddafi vil gjøre med sine mange utenlandsinvesteringer. Spesielt i Italia, som tidligere hadde Libya som koloni, har statslederen saltet ned store summer.

I dag eier Lafico 7,5 prosent av Juventus, en post som nå prises til rundt rundt 95 millioner kroner. Gaddafi har også Khaled Zentuti i fotballklubbens styre, der den største aksjonæren er den styrtrike italienske Agnelli-familien med 60 prosent, som blant annet også er største aksjonær i bilprodusenten Fiat.

Hva Gaddafi kommer til å gjøre med sitt eierskap i klubben etter at opprøret brøt ut er usikkert.

- De har alltid støttet selskapet, for eksempel fulltegnet de seg ved forrige emisjon i 2007. Vi er en investering for dem, sier Marco Re, talsmann for klubbens finansielle forhold, ifølge Bloomberg.

Skulle Muammar Gaddafi bli styrtet er det også en mulighet for at han mister tilgang til alle midlene han har saltet ned i utlandet. Sveits har allerede signalisert at de har fryst statslederens midler i landet.

Les mer: Gaddafis midler er frosset

Med tanke på resten av formuen kan Muammar lide samme skjebne som Egypts Hosni Mubarak. For hans del er store deler allerede fryst og en domstol i landet har forlangt at alt skal konfiskeres til fordel for landets innbyggere.

Kilder: Bloomberg, The Independent, AFP, Associated Press, VG, TV 2, Wikipedia, The Times, Vi Menn, DPA.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag