NA24.no

Marine Harvest vil bygge milliardfabrikk i Skottland


Lakseoppdretteren Marine Harvest vil bygge en ny fôrfabrikk i Skottland.
Lakseoppdretteren Marine Harvest vil bygge en ny fôrfabrikk i Skottland. Foto: Steinar Johansen
Sist oppdatert:
Vurderer i tillegg å utvide til virksomheten til servicefartøyer.

Lakseoppdretteren Marine Harvest vil bygge en ny fôrfabrikk i Skottland. Fra før har selskapet en fabrikk på Bjugn, som ble åpnet i 2014.

Fabrikken på Bjugn dekker rundt 80 prosent av det norske fôrbehovet til Marine Harvest.

- Vi ser, imidlertid, at tredjeparts europeiske fôrkjøp forblir signifikante, innen Skottland, Irland og Færøyene, der vi i dag er 100 % forsynt av andre fôrselskaper. En andre fôrfabrikk er derfor i tråd med strategien om å være et fullt integrert proteinselskap. Etter en nøye vurdering har vi funnet at Skottland er det beste alternativet grunnet muligheten til å fullt forsyne våre interne fôrbehov på en kostnadseffektiv måte, skriver lakseoppdretteren i en melding.

Investeringen i den nye fabrikken er anslått til rundt 80 millioner britiske pund, tilsvarende rundt 1,05 milliarder kroner. Forventet avkastning på totalkapitalen er på rundt 15 prosent.

Forventet kapasitet ved fabrikken er på omtrent 170 000 tonn fôr, med mulighet for ytterligere utvidelser. Byggingen er planlagt startet i 2017, med ferdigstillelse av fôrfabrikken i løpet av første halvår 2018.

I tillegg vurderer Marine Harvest å utvide forretningsaktivitet til servicefartøyer, og styret bedt bedt administrasjonen om å evaluere forretningsområdet «Marine Harvest Shipping».

- Bruken av båter innen lakseoppdrett øker i betydning grunnet økt smolttransport, lakselus, gradering av fisk, ferskvannsbehandlinger og slakting. Som en konsekvens ser vi et betydelig handlingsrom for å integrere dette området i våre operasjoner.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere