*Nettavisen* Økonomi.

Markant børsfall

Oslo Børs Foto: Scanpix (Scanpix)

Milliardbud på Tandberg var ikke nok til å hindre solid nedtur på Oslo Børs torsdag.

01.10.09 18:07

Oslo Børs fikk en stygg start på den ofte turbulente oktober-måneden. Hovedindeksen falt 1,4 prosent til 318,9 poeng. Labre makrotall fra USA må ta en del av skylden.

Et lyspunkt var videokonferanseselskapet Tandberg, som steg etter at det ble kjent at Cisco byr på selskapet.

Ciscos bud er på 153,50 kroner. Aksjen var torsdag den klart mest omsatte på børsen, og endte opp 11 prosent til 153,50 kroner. Diskusjonen går nå om hvorvidt det kan ventes et konkurrerende bud. Børsprisen indikerer at en del tror det er en mulighet for det, men meningene er delte.

Les mer:
Tror ikke på Tandberg-kamp
Tror på høyere Tandberg-bud
Gigant kjøper Tandberg

Subsidieusikkerhet tynger REC
Solcelleselskapet REC falt klart mest av børsens tungvektere. Aksjen endte ned 7 prosent til 47,04 kroner.

Grunnen er trolig spekulasjoner om kutt i solcellesubsidier. Det er signalene som kommer fra talspersoner i det nye regjeringspartiet Fridemokratene i Tyskland. Det er den tyske næringslivsavisen Handelsblatt som siterer FDPs energitalskvinne Gudrun Kopp på at subsidiene til solenergibransjen vil bli satt under lupen.

Dette er også signalene som har kommet fra Italia de siste dagene. Blant annet uttalte undersekretæren i industriministeriet, Stefano Saglia, til Reuters mandag at regjeringen planlegger å gradvis redusere insentivpakkene til solenergi for å spare penger.

Les mer: Kan kutte solsubsidier

DNO-krav tynger
DNO avviser at det har mottatt et krav på 3 milliarder kroner i forbindelse med den pågående voldgiften i London. Kravet størrelse er ikke spesifisert, hevder oljeselskpaet og viser til at forhandlingene er konfidensielle i henhold til britisk lov.

Dagens Næringsliv slår opp på sin førsteside torsdag at DNO kreves for 3,1 milliarder kroner av sin jemenittiske partner. Kravene skal stamme fra produksjonsdelingsavtalen DNO har med de kurdiske selvstyremyndighetene.

DNO-aksjen falt 2,7 prosent til 3,95 kroner.

Les mer:
Mener DNO-kravet er for høyt
DNO faller på krav

Bagdad vil ha DNO-svar

Makrostrøm fra USA
Det kom en rekke makrotall fra USA torsdag.

Antall førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd i USA steg med 17.000 til 551.000 personer i forrige uke. Det var en klart svakere utvikling enn forventet.

Les mer: Flere i trygdekø i USA

Innkjøpssjefindeksen ISM falt til 52,6 poeng i september fra 52,9 poeng i august. Markedet hadde ventet en oppgang.

Les mer: Innkjøpssjefene skuffet

Husholdningene viser imidlertid både økning i inntekter og forbruk, og disse tallene var høyere enn ventet.

Les mer Sparer mindre, bruker mer

Photocure selger
Photocure selger nå et av selskapets viktigste produkter. Selskapet har inngått en avtale om å selge det dermatologiske produktet Metvix til Galderma for 51 millioner euro.

Photocure-aksjen steg 6 prosent til 37 kroner.

Spillselskapet Funcom falt 6 prosent til 3,95 kroner. Aksjen har falt markant flere dager på rad. Tirsdag meldte selskapet om oppsigelser og utsatt lansering av spillet The Secret World.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag