NA24.no

(Scanpix)

Markant fall i New York

Sist oppdatert:
Skuffende signaler sender Wall Street nedover.

De tre toneangivende indeksene i USA beveger seg alle nedover. Torsdagens festdans er glemt etter at kreditturoen blomster opp på ny. Svak detaljhandel og en blandet makropakke preger også Wall Street.

NA24 - din næringslivsavis

Industriindeksen Dow Jones faller 0,70 prosent til 13.331,16 poeng og får følge ned av S&P 500-indeksen som faller 0,73 prosent til 1.473,18 poeng. Teknologiindeksen Nasdaq blir svekket av en nedgradering av Intel og faller 0,87 prosent til 2.578,52 poeng.

Trengte penger
Den britiske storbanken Northern Rock fikk sårt tiltrengte midler fra Bank of England etter å ha opplevd en likviditetskrise. Banken klarte ikke få sikret seg finansierings andre steder og hadde kniven på strupen. Northern Rock sitter på nesten en femtedel av all boligfinansiering i Storbritannia.

Problemene til den britiske banken viser at kreditturoen som har sitt utspring fra USA har kommet for alvor til Europa. Det like ikke aksjemarkedet. Aksjen til Northern Rock faller over 30 prosent.

De amerikanske forbrukerne dro ikke betalingskortene like heftig i august som tidligere. Statistikk for detaljhandelen viser at omsetningen i butikkene økte med 0,3 prosent i august. Problemet var at oppgangen kommer fra bilkjøp. Hvis en utelater bilkjøp falt detaljomsetningen med 0,4 prosent.

Økonomene hadde ventet at detaljhandelen ville økte med 0,6 prosent og 0,2 prosent hvis en utelater bilomsetningen.

Rentekutt
Tallene blir fulgt nøye av den amerikanske sentralbanken. Frykten har vært at problemene i boligmarkedet skal ramme forbruket i USA. Nå kommer de første tegnene til at husholdningene bruker mindre penger. FED-sjef Ben Bernanke har sagt at de vil følge nøye med utviklingen i den amerikanske økonomien og at de er forberedt til å handle.

Nå har Bernanke fått nok et argument til å senke rentenivået i USA. I tillegg viser fersk statistikk fra handelsdepartementet at importprisene falt i august. Totalt falt prisene på importerte varer med 0,3 prosent og det kan ta vekk noe av inflasjonspresset i den amerikanske økonomien. Høy inflasjon har vært begrunnelsen til at Bernanke ikke vil sette ned renten.

Inflasjonen avtar
Industriproduksjonen økte med 0,2 prosent i august. Det viser ferske tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Samtidig lå kapasitetsutnyttelsesgraden på 82,2 prosent.

Økonomene hadde ventet at industriproduksjonen ville øke med 0,3 prosent, mens kapasitetsutnyttelsen ville ligge på 82 prosent. Tilsvarende tall for juli ble revidert opp til en vekst på 0,5 prosent for produksjonen fra 0,3 prosent, mens utnyttelsesgraden ble justert opp til 82,2 prosent fra 81,9 prosent.

Sviende underskudd
Handelsbalansen for andre kvartal viser en lekkasje på 190,8 milliarder dollar. Det er helt i tråd med hva markedet hadde ventet i forkant.

Økonomene hadde ifølge Bloomberg News ventet at handelsunderskuddet ville ligge på rundt 191 milliarder dollar. Samtidig ble handelsbalansen for første kvartal revidert til et underskudd på 197,1 milliarder dollar fra 192,6 milliarder dollar.

Svekkelsen i oljeprisen er med på balansere inntrykket i USA. Ved råvarebørsen i New York faller WTI-oljen til 78.46 dollar fatet. De to foregående sesjonene har WTI-oljen satt nye rekordnoteringer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere