NA24.no

Markant rentefall i USA

Amerikanske markedsrenter har falt til det laveste nivået på seks måneder på grunn av frykt for en dårlig økonomisk utvikling.

HOUSTON (NA24): Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner ligger fredag på 4,60 prosent, ned fra 4,65 prosent torsdag, og det laveste nivået siden mars.

I sommer var denne renten rundt 5,2 prosent.

Rentenivået har falt markant på tegn til nedkjøling av den amerikanske økonomien. Man har i flere måneder sett dette i boligmarkedet, og denne uken har det kommet et par makrotall som indikerer nedkjøling i bedriftene også.

Torsdag ble det kjent at en regional bedriftsindeks som utarbeides av den amerikanske sentralbankens kontor i Philadelphia viste det kraftigste fallet i bedriftenes rapporterte aktivitet siden 2001. Indeksen falt fra 18,5 i august til minus 0,4 i september. Et minustall tilsier fallende aktivitet, og det vil normalt gjøre at sentralbanken holder et lavt rentenivå.

Tirsdag kom den såkalte produsentprisindeksen, som viser inflasjon på tidligere faser av produksjonsprosessen enn den mer kjente konsumprisindeksen. Kjernevarianten av produsentprisindeksen, hvor volatile energi- og matvarepriser holdes utenom, falt overraskende med 0,4 prosent fra juli til august. Lav inflasjon tilsier lav rente.

Rentefallet er også stimulert av at den amerikanske sentralbanken i august holdt styringsrenten uendret på 5,25 prosent etter å ha hevet den ved hvert møte siden sommeren 2001, da den var 1,0 prosent.

Sentralbankens rente styrer i stor grad de korte markedsrentene, mens rentepapirer med lang rentebinding, for eksempel fem eller ti år, prises basert på markedsaktørenes forventninger til økonomien og dermed rentenivået fremover.

I de fleste tilfeller er renten på fem- og tiårige statsobligasjoner høyere enn styringsrenten. Nå er tiårsrenten 0,65 prosent lavere enn styringsrenten. Det er normalt et tegn på at markedet forventer svak økonomisk utvikling, og medfølgende rentekutt i årene fremover.

Mange ser et slikt bilde som en klar indikator på en forestående resesjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere