NA24.no

Foto: SHANNON STAPLETON (REUTERS)

Markedene holder pusten

Sist oppdatert:
Månedens viktigste tall i anmarsj.

Fredag ettermiddag holder finansmarkedene pusten når myndighetene legger frem den offisielle sysselsettingsrapporten fra verdens største økonomi.

Økt nervøsitet
De siste dagene har det kommet flere skuffende makrotall, og det bidrar til å øke nervøsiteten.

Mange lurer på om den kraftige børsoppgangen de siste to kvartalene har gått for fort i forhold til den underliggende økonomien. Dermed følges utviklingen i arbeidsmarkedet tett fordi dette er avgjørende for privat etterspørsel og konsum, som er viktig for at økonomien skal komme på beina igjen.

Det er ventet at 175.000 arbeidsplasser forsvant i forrige måned, ifølge estimater innhentet av nyhetsbyrået Bloomberg. Dette antallet vil i så fall bli det laveste tapet av arbeidsplasser som er registrert på 13 måneder.

Analytikerne venter imidlertid at ledighetsraten vil stige til 9,8 prosent i september fra 9,7 prosent måneden før. Så høy har har den ikke vært siden 1983.

- En ny test
- Dagens tall blir en ny test av virkelighetsoppfatningen i markedene, mener analytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets.

Meglerhuset venter et tap av 200.000 jobber utenfor jordbrukssektoren.

- Om vi får rett burde det kunne gi noen negative utslag i markedene, men det vil da også være det minste fallet i sysselsettingen på 12 måneder og slik sett bekrefte stabiliseringen vi har sett i det siste.

- Størrelsen på tapte arbeidsplasser kommer til å bli mindre, men dessverre kommer vi ikke til å se mange nyansettelser foreløpig. Inntil det bildet endres kommer fortsatt usikkerheten rundt veksten i den økonomiske aktiviteten til å smerte, sier sjeføkonom David Reisler i Nomura Securities til nyhetsbyrået Bloomberg.

7,1 millioner amerikanere har mistet jobben siden resesjonen startet i desember 2007.

Employment report - USA
Dette er en månedlig rapport om arbeidsmarkedet i USA. Den er basert på to forskjellige spørreundersøkelser.

Ledighetstallet er basert på en spørreundersøkelse som dekker rundt 60.000 husholdninger. Sysselsettingen, utenom landbrukssektoren, samt tall for gjennomsnittlig lengde på arbeidsuken og timelønn, er basert på en rundspørring blant cirka 375.000 bedrifter.

Markedet legger normalt mest vekt på undersøkelsen som er gjort blant bedriftene, og i den rapporten fokuseres det mest på selve sysselsettingen. Rapporten inneholder også tall for ulike deler av næringslivet, og spesielt industriutviklingen blir fulgt nøye.

Tallene for arbeidsukens lengde og timelønn er også indikatorer på om etterspørselen etter arbeidskraft stiger eller synker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere

Mest lest