NA24.no


Terrorangrepene i Paris har så langt fått små effekter på aksjemarkedene, ifølge seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.
Terrorangrepene i Paris har så langt fått små effekter på aksjemarkedene, ifølge seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets. Foto: Stig B. Fiksdal (DNB Markets)

Markedene rister av seg terror-effekt

Sist oppdatert:
Oppgang i Europa og Asia tyder på at terror-effekten var kortvarig.

- Den delvis svake utviklingen i asiatiske aksjemarkeder i går ble avløst av oppgang i Europa og deretter videre oppgang i USA. Eurostoxx50 steg med 0,25 prosent mens S&P 500 økte med 1,5 prosent. I dag er den japanske børsen opp 1,2 prosent i skrivende stund og de fleste andre børsene i Asia har hatt en markert oppgang. Terrorangrepene i Paris har dermed så langt fått små effekter på aksjemarkedene, skriver makroøkonom i DNB Markets Kyrre Aamdal i en morgenrapport tirsdag.

I valutamarkedene har dollaren styrket seg med 0,6 prosent mot euro siden i går morges. EURUSD falt i går i asiatisk handel, men korrigerte raskt opp i den europeiske sesjonen. Etter litt svingninger bidro fremleggelsen av de endelige inflasjonstallene for eurosonen til en litt sterkere euro. Utover dagen falt imidlertid EURUSD tilbake.

Økt sannsynlighet for mer ekspansiv pengepolitikk

- Det har blitt pekt på at terrorangrepene i Paris kan ha økt sjansen for at Den europeiske sentralbanken vil komme med ytterligere tiltak i pengepolitikken på møtet i desember. I går uttalte blant annet ESBs visepresident Vítor Constâncio at terrorangrepene i Paris forverrer eksisterende problemer, skriver Aamdal.

Både uttalelsene i forbindelse med det siste møtet i sentralbanken og Draghis uttalelser forrige uke har bygget opp forventninger til en mer ekspansiv pengepolitikk.

- Nå pekes det på at lavere rente kan støtte opp under franske forbrukere. Større innslag av grensekontroller kan isolert sett bidra til litt lavere aktivitet og en mer ekspansiv pengepolitikk kan kompensere for det, skriver Aamdal.

Spenning før norske BNP-tall

Tirsdag offentliggjøres 3. kvartalstallene for norsk BNP-vekst. Den viktige størrelsen å følge med på er veksten i Fastlands-Norge.

- Vi venter en vekst på 0,1 prosent i Fastlands-BNP for 3. kvartal, dette er også konsensusforventningen, skriver sjeføkonom i Handelsbanken Kari Due-Andresen.

Norges Bank venter en vekst på 0,25 prosent.

For de helt kortsiktige BNP-prognosene legger Norges Bank seg gjerne et sted mellom estimatene fra regionalt nettverk og estimatene fra sin modell for korttidsprognoser (SAM). I september estimerte SAM en vekst i 3. kvartal på ca 0,2 prosent.

- Siden september har imidlertid utviklingen i norsk økonomi vært svakere enn Norges Bank ventet, og med oppdatert informasjon til rentemøtet 5. november tilsier SAM at veksten i 3. kvartal blir på nærmere 0 prosent, skriver Due-Andresen.

Dette er langt mer i tråd med Norges Banks regionale nettverk, som i august ventet en kvartalsvis vekst i fastlandsøkonomien på rundt 0 prosent det nærmeste halve året.

- Vi venter som sagt vekst i 3.kvartal på 0,1 prosent, men kvartalsvise BNP-tall svinger tidvis mye, og gitt svak konsumutvikling den siste tiden, ser vi en klar risiko for negativ vekst i 3. kvartal, skriver Due-Andresen.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere