Markedet i helspenn før amerikanske jobbtall og Opec-møte

Fredag venter markedsaktører over hele verden på tall som trolig avgjør om det blir renteheving i USA og på avgjørelsen om OPEC vil kutte oljeproduksjonen. På bildet: Analytiker Kjersti Haugland i DNB Markets.

Fredag venter markedsaktører over hele verden på tall som trolig avgjør om det blir renteheving i USA og på avgjørelsen om OPEC vil kutte oljeproduksjonen. På bildet: Analytiker Kjersti Haugland i DNB Markets. Foto: Pressefoto (DnB NOR)

Amerikanske jobbtall og Opec-avgjørelse om oljeproduksjon tar all oppmerksomhet fredag.

Fredag venter markedsaktører over hele verden på tall som trolig avgjør om det blir renteheving i USA og på avgjørelsen om OPEC vil kutte oljeproduksjonen.

Kan utløse første renteøkning på 10 år
-
Dagens amerikanske sysselsettingstall kan komme til å utløse den første rentehevingen på et tiår den 16. desember. Vi venter en oppgang på 220.000 i november, 20.000 mer enn konsensusanslaget. Om dette slår til skal det svært mye til for at Fed ikke iverksetter sin plan om (renteøkning) to uker. Faktisk sa sentralbanksjef Yellen i går at USAs økonomi bare trenger knappe 100.000 nye jobber i måneden for å dekke etterspørselen fra nyankomne jobbsøkere, skriver analytiker i DNB Markets Kjersti Haugland i en rapport fredag morgen.

Seniorøkonom i Nordea Erik Johannes Bruce skriver i ett notat fredag morgen at: - Alt over 150 tusen nye jobber betyr fortsatt høye odds for desemberøkning, mens tvilen vil øke hvis veksten faller under 150 tusen.

Kan jekke opp oljeprisen med hele 30%

Dagens OPEC-møte er sentralt på dagens agenda, ikke minst sett med norske øyne.

I den siste tiden har det blitt spekulert i at Saudi-Arabia kan komme til å kutte i sin oljeproduksjon for å presse prisen opp.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets anslår at et kutt på 10 prosent kan føre til at oljeprisen stiger med mer enn 30 prosent fra dagens nivå. Det ville i så fall bidratt til en sterkere krone.

- men lite sannsynlig med kutt

- DNB Markets’ syn er at et produksjonskutt er lite sannsynlig. Produksjonsmålet vil sannsynligvis bli opprettholdt på 30 millioner fat per dag (31m inkludert Indonesia). OPECs strategi med å opprettholde en høy produksjon og la oljeprisen forbli lav for å presse høykostnads-leverandører ut av markedet ser nemlig svært vellykket ut så langt. Saudi Arabia har dessuten både evne, i form av finansielle muskler, og vilje, i form av strategisk langsiktighet, til å holde fast ved strategien, skriver Haugland.

Bruce deler oppfatningen:

- Forventningene og signalene er klare. Det blir ingen endring i politikken. Saudi Arabia vil ha med seg andre store produsenter utenfor OPEC hvis det skal bli aktuelt.

Dårlige tall i Norge

Sannsynligheten for rentekutt fra Norges bank i desember har økt etter at nye tall fredag ga de svakeste utsiktene for sysselsettingen siden våren 2009.

Bedriftene i Norges Banks regionale nettverk melder at produksjonsnivået har vært uendret de siste tre månedene, og heller ikke fremover venter bedriftene vekst i produksjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.