NA24.no

Meglerbordet hos DNB Markets i DNBs nye hovedkontor i barkoderekka (oktober 2014).
Meglerbordet hos DNB Markets i DNBs nye hovedkontor i barkoderekka (oktober 2014). Foto: Vidar Ruud (NTB Scanpix)

Markedet tror på rentekutt i september - DNB tror på november

Sist oppdatert:
Mens markedet tror på rentekutt allerede i neste måned, holder DNB fast på november.

Markedet priser for øyeblikket inn om lag 60 prosent sannsynlighet for at Norges Bank kutter renten allerede på møtet i september.

- Arbeidsmarkedet svekkes raskere enn Norges Bank venter, men vi tror fortsatt Norges Bank venter til november med å kutte renten, skriver DNB Markets i en morgenrapport torsdag.

Nav-tall viktigere
I følge SSBs arbeidskraftsundersøkelse (AKU) stiger ledigheten videre. Norges Bank legger mest vekt på ledighetstallene fra NAV som ikke viser en like kraftig oppgang i ledigheten.

- Likevel peker AKU i retning av at arbeidsmarkedet svekkes raskere enn Norges Bank la til grunn i den pengepolitiske rapporten fra juni (Norges Bank anslo en AKU ledighet på 4¼ prosent i år), skriver DNB Markets.

Det viktigste argument for et kutt i september, er fallet i oljeprisen. Siden forrige rentemøte har oljeprisen falt, og forventningene til oljeprisen flere år frem i tid er om lag $15 lavere enn i juni.

Forbruk joker for rentekutt
- Forbruket har ikke vist særlig spor av oljebrems den siste tiden, og er fortsatt en viktig bidragsyter til veksten i norsk økonomi. Den er jokeren i dette bildet. Skulle forbruket vise tegn til å svikte, mener vi det øker sannsynligheten for et september-kutt betydelig, skriver DNB Markets.

Handelsvektet er kronen nær de svakeste nivåene de siste 20 årene, og utviklingen i kronen er i stor grad drevet av utviklingen i oljeprisen.

- Vi tror derfor fortsatt Norges Bank venter til møtet i november med å kutte renten, spår DNB Markets.

Tror på september-kutt
Handelsbanken oppsummerer status slik i sin morgenrapport torsdag:

Langt sterkere vekst enn ventet i amerikanske industriordre i juli – klart positiv trend inn i 3. kvartal

Svensk økonomisk sentiment bedre enn ventet i august, trukket opp av industrien

Norsk arbeidsledighet stiger faretruende raskt – trend langt brattere enn Norges Bank har ventet

- Ledigheten øker altså raskere enn Norges Bank har lagt til grunn, noe som styrker oss i troen på et rentekutt i september. Gitt utviklingen i realøkonomien, inkludert arbeidsmarkedet venter vi dessuten at Norges Bank må skyve planlagte renteøkninger enda lenger ut i tid, skriver Handelsbanken.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere