NA24.no

Martha Stewart truet av patenttroll

Foto: Astrid Stawiarz
Sist oppdatert:
Viste seg å være en dårlig idé.

Patenttrollet Lodsys Group LLC krever 5.000 dollar, tilsvarende nesten 30.000 norske kroner, av Martha Stewart.

Lodsys er et amerikansk selskap som eier patenter. Selskapet skal ifølge Gigaom ikke drive med produkter eller gjøre noe annet enn å saksøke folk.

Truet mange med saksmål
For to år siden skal de ha truet flere små selskaper, som lagde apper til mobil og iPad, med å saksøke. For å slippe saksmål måtte selskapene betale for å bruke grunnleggende internetteknologi som kjøp av apper eller undersøkelser av apper.

Mange av de små selskapene så seg nødt til å betale Lodsys det de ønsket i stedet for å stå opp mot selskapet med deres mange advokater og dommere, skriver Gigaom.

Lodsys skal ha hevdet at Stewart sin app, Martha Stewart Weddings iPad app, skal ha vært i strid med deres patenter. Stewart slår nå tilbake.

Martha Stewart har gjort karriere både som forretningskvinne og forfatter, Mest kjent er hun likevel for TV-programmet The Martha Stewart Show. Hun har skrevet flere bestselgende bøker og gjort stor suksess med sitt selskap, Martha Stewart Living Omnimedia.

Saksøker patenttrollet
I en klage, som ble levert denne uken til retten i Wisconsin, spurte Martha Stewart Living Omnimedia en dommer om å erklære at fire iPad apps ikke er i strid med Lodsys sine patenter. I tillegg mener hun at patentene er ugyldige da de såkalte oppfinnelsene ikke er nye, skriver avisen.

Klagen forklarer også hvordan Lodsys prøvde å få Stewart til å betale en lisens på 5.000 dollar, cirka 30.000 norske kroner, for å få kunne bruke sine apps. Hun oppfordrer også retten i Wisconsin til å bemerke seg at Lodsys har vært involvert i mer enn 150 saksmål i Texas.

Google og Apple går også ut mot Lodsys i håp om å beskytte utviklere av apper. Electronic Frontier Foundation lagde denne uken en underskrift kampanje som går mot Lodsys.

Nå har Google, Apple, Microsoft, Samsung og elleve andre selskaper og organisasjoner gått sammen om å skrive et åpent brev til EU angående patenter. EU er i ferd med å innføre et felles patentsystem og de 15 selskapene viser bekymring overfor to aspekter ved reglene for Unifield Patent Court (UPC):

  • Har pantent blitt krenket?
  • Er patent guldig?

Saksmålet fra Stewart mot Lodsys kan du lese her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere