NA24.no

Massakre på børsen

Sist oppdatert:
Det var tilløp til panikk før Oslo Børs stengte torsdag.

Etter en positiv start der hovedindeksen steg drøyt én prosent skulle utviklingen vise seg å bli dramatisk.

NA24 - din næringslivsavis

Rundt klokken 16 begynte hovedindeksen et storstilt fall, og dette varte helt til børsen lukket porten klokken 17.30. Da viste status et fall på 3,31 prosent til 381,15 poeng.

Stup i oljeprisen
Årsaken er blant annet et stup i oljeprisen. Den svekket seg utover ettermiddagen med hele 2,45 prosent til 105,41 dollar per fat ved stengetid. Nedgangen i oljeprisen bidro til at hovedindeksen på Oslo Børs endte i kjelleren, og i ettermiddag var det regelrett massakre for investorene.

- Det var en nedadgående spiral fra klokken 16 i dag. Og vi ser jo også at det var bred nedgang i Europa, men Oslo Børs ble truffet noe hardere på grunn av oljeprisen, sier kommunikasjonsrådgiver Guro Steine ved Oslo Børs til NA24.

De ukentlige oljelagertallene fra USA var dårligere enn ventet. Om de var verdig et slikt børsfall er derimot vanskelig å tro.

Fallende oljelagre
Tallene fra det amerikanske energidepartementet viste at råoljelagrene falt med 1,9 millioner fat til 303,9 millioner fat. I konsensus utarbeidet av Reuters var det ventet at oljelagertallene ville øke med 0,2 millioner fat.

Drivstofflagrene falt de også med totalt én millioner fat til 194,4 millioner fat, og var ventet at ville falle med 1,4 millioner fat. Destillatlagrene ble redusert med 0,4 millioner fat til 131,7 millioner fat. De var ventet en oppgang på 0,5 millioner fat.

Europa-børsene gikk også på en solid smell torsdag.

Londons FTSE 100 falt 2,38 prosent til 5.368,80 poeng. I Tyskland falt DAX til 6.264,91 poeng, tilsvarende en nedgang på 3,13 prosent. Paris' CAC falt også med 3,19 prosent til 4.305,09 poeng.

Svake USA-tall
Også ulike nøkkeltall fra USA bidro til å senke stemningen torsdag.

Sysselsettingen i privat sektor falt med 33.000 personer i forrige måned, og dessuten viste ferske tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet at antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i forrige uke steg med 15.000 til 444.000. Alt var dårligere enn konsensus.

Les saken: Fall i oljelagrene

Starten på september og uken er alt annet enn lystig. Hovedindeksen har falt over 10 prosent. Bytteforholdet mellom dollaren og den norske kronen er nå på 5,57 kroner per dollar.

Mange tapere
Av vinnerne og taperne i dagens handel er det Excense som stiger mest med en oppgang på 20 prosent til 0,48 kroner. Verdien på selskapet er imidlertid nesten halvert den siste måneden. Kverneland stiger også, men er handlet i et lavt volum. Den foreløpige taperen så langt i dag er PSI som faller hele 15,77 prosent. Den siste uken har de fått skikkelig juling på børsen med et fall på over 30 prosent.

Rederiet Stolt-Nielsen falt 7,89 prosent til 86,5 kroner. Der har Fearnley Fonds omsatt en post på over 2,75 millioner aksjer til 87,50 kroner. Det skjedde før børsen åpnet og meglerhuset er også den største nettoselgeren.

Bildet er også rødt for børslokomotivene etter at den positive starten snudde. Av de 28 mest handlede aksjene er alle ned bortsett fra en. Den ene positive er ironisk nok OBX Derivat Bear. StatoilHydro faller hele 4,4 prosent til 145,6 kroner, mens Yara-aksjen har falt 1,65 prosent til 298 kroner.

Solenergiselskapet REC har falt med 2,75 prosent etter dårlige nyheter tidligere i dag. Aksjen faller til 141,50 kroner. Nyhetene gikk på at toppsjefen i SunPower har uttalt at han tror prisene på solcellepaneler vil falle mellom 10 og 20 prosent neste år.

Les mer: Smell for solaksjene

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere