*Nettavisen* Økonomi.

Massedrap med støtte fra Norge

Her er bildet av selvmordsbomberen i Arbil sekunder før 117 mennesker ble drept. TV 2 kan avsløre at angrepet ble finansiert av en svensk/norsk terrorcelle. Se video her.

13.02.06 22:40

1. februar 2004 slo to selvmordsbombere fra terrororganisasjonen Ansar al-Islam, og dets avlegger Ansar al-Sunna, til under en høytidsfeiring i byen Arbil i Nord-Irak.

Den doble selvmordsaksjonen fant sted med fem minutters mellomrom i lokalene til de kurdiske partiene KDP og PUK. 117 mennesker døde, og over to hundre ble skadd da Abu Baker Hawleri og Kazem Al Juburi utløste ladningene med 4 kilo TNT.

Et TV-kamera filmet de siste sekundene før en av bombene gikk av. På bildet over ser du selvmordsbomberen iført lyse bukser, idet han finner utløsermekanismen i jakkeermet og trykker av. Sekunder etter er altså ham selv og alle rundt ham døde.

  • Se de to oppsiktsvekkende videoene:Her og her.

Knytter selvmordsbomber til mulla fra Askøy
TV 2 Nyhetene kan avsløre hittil hemmelig informasjon som viser at norsk og svensk sikkerhetspoliti i flere år har samarbeidet for å overvåke en skandinavisk celle av Ansar al-Islam - organisasjonen som mulla Krekar tidligere var leder for.

Klikk på bildet for å forstørre.

Faksimilen til høyre stammer fra et avhør, og viser at norsk og svensk sikkerhetspoliti blant annet gransket terrorfinansiering fra Norge og Sverige til Irak under opprullingen av en svensk terrorcelle.

I Sverige er to personer dømt for å ha finansiert terroraksjonen nevnt overfor. Disse er Ferman Abulla og Ali Berzengi. Sistnevnte, også kalt «mullaen fra Askøy», bodde flere år i Norge. TV 2 Nettavisen har tidligere omtalt denne mannen. Det kan du lese om her.

Navnet til en av selvmordsbomberne i Arbil ble funnet i et håndskrevet notat som ble beslaglagt hos den terrordømte Berzengi i april 2004. På det håndskrevne notatet står det også: «Alle bidrag som samles inn kommer fram til disse brødrene».

Koplinger til Norge
Dette håndskrevne notatet inngikk i aktoratets bevisbyrde da Berzengi ble dømt i Sverige. En svensk domstol slår fast at dokumentet viser at penger ble samlet inn og sent til Ansar al-Islam i Irak. Av notatet fremgår det at også en person i Norge er sentral i innsamlingen av pengene:

«I det hos Berzengi beslagtagna materialet har även hittats ett kursintyg (aktbil. 198 s 323-325) på vars baksida antecknats: ”Kak Abu Baker Hawler (navnet på en av selvmordsbomberne i Arbil journ. anm). Alla bidrag som samlas in kommer fram till de här bröderna med hjälp av detta telefonnummer (XX XX XX XX). ”A” (journ. anm: det arabiske ”krigernavnet” på person bosatt i Norge) är tilsammans med Kak Abu Baker”.

Kak Abu Baker er altså navnet på en av selvmordsbomberne i Arbil.

Sendte 200.000 kroner
I det omfattende etterforskningsmaterialet dokumenteres det at store pengebeløp blir sendt fra Norge til Irak. Enten direkte eller via Sverige. Pengene har gått gjennom flere personer i Norge som de dømte svenskene har hatt omfattende kontakt med. Denne kontakten har vært sentrale beviser da Berzengi og hans kollega ble dømt i Sverige.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Foto: AFP/Scanpix)

TV 2 er i besittelse av PSTs avhørsprotokoller som stammer fra etterforskningen av den svenske terrorcellen.

Der går det fram at personene i Norge erkjenner å ha sendt penger til Irak. De har også sendt minst 200 000 kroner inn i det svenske systemet for terrorfinansiering, og de har hatt kontakt med de dømte i Sverige. Spaningsbilder fra svensk politi dokumenterer denne kontakten.

- Pengeinnsamlingen var spesielt aktiv rundt de tidene da disse aksjonene ble gjennomført. Vi er ikke i tvil om at pengene skulle brukes til denne typen virksomhet, sa dommer Runar Viksten under domsavsigelsen i tingretten.

Les mer om den svenske terrordommen her og her .

Ringte før terrorangrep
To dager før terrorangrepet i Arbil, fanget Säpo opp denne telefonsamtalen mellom terrordømte Abulla i Sverige, og en person i Norge. Personen i Norge er her kalt «C». Tredjepersonen, her «A», er den samme som er omtalt i notatet nevnt over.

Det er Abulla som ringer:

Abulla: Kjære bror, hvor har «A» sendt pengene, lånet?

C: Jeg skal spørre ham. Ett øyeblikk ¿ Han (A) sier at mannen ikke har svart ennå. Han (A) skal ringe deg, OK?

Abulla: Bra. Han får skynde seg ettersom høytiden er om to dager, og du vet, det er ikke bare for en person.

C: Ok. Hør, «Abulla», vi venter på deg på lørdag, OK? Med din gjest også. OK?

A: Med Guds vilje, ja ¿

Dømt og utvist
I 2005 ble Askøy-mullaen Berzengi dømt til fem års fengsel. Hans medsammensvorne, Ferman Abulla, fikk fire års fengsel for finansiering av terrorvirksomhet i Irak. Begge skal utvises fra Sverige når soningen er avsluttet.

I den første dommen fra mai 2005 i Stockholm tingrett ble det lagt vekt på at pengeinnsamlingen var spesielt aktiv rundt utførte terroraksjoner i Irak, blant annet et selvmordsangrep rettet mot hovedkontorene til Ansar al-Islams motstandere PUK og KDP i byen Arbil 1. februar 2004.

Ikke prioritert
På tross av en tydelig forbindelse til Ansar al-Islam-cellen i Sverige er det, så vidt TV 2 kjenner til, ikke tatt strafferettslige skritt for å bringe terrorens mulige bakmenn i Norge for retten. Politiets Sikkerhetstjeneste ønsker ikke å kommentere saken.

PST-sjef Jørn Holme sier i en generell kommentar at det ikke har noen hensikt å straffe jihadister fordi straff ikke virker på selvmordsbombere

Under sitt foredrag på Oslo Militære Samfund mandag 6. februar i år sa han at straffeforfølgelse av ulovlige handlinger ikke er PSTs primære oppgave. Han sa at forebygging av terrorhandlinger var fokus for PST.

- Hvis den straffbare handlingen er begått, så har ikke vi gjort jobben vår, sa han under foredraget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.