*Nettavisen* Økonomi.

Masseoppsigelser i gruvegigant

Verdens største gruveselskap merker finanskrisen. Tusenvis blir oppsagt.

Verdens største gruveselskap, australske BHP Billiton, varslet onsdag at elendige markedsforhold tvinger frem oppsigelser av 6.000 av konsernets ansatte.

NA24 - din næringslivsavis

Konsernet kutter operasjonene på flere nikkelgruver i Vest-Australia som et resultat av kraftig fallende metallpriser. I tillegg kuttes antall ansatte i USA og Chile. Det er svakere global vekst og svekkede økonomiske utsikter i Kina som har presset prisene på metall kraftig det siste året.

- Kina står for 30 prosent av den globale etterspørselen, men OECD-landene er kjernen og det er her den største usikkerheten ligger. Verden har forandret seg markant siden oktober i fjor og det har vært en dyp og dramatisk endring, sier BHPs finansdirektør Alex Vanselow til ft.com.

Han legger til at kinesiske myndigheters tiltak for å stimulere økonomien gir et visst håp.

BHP planlegger i tillegg å kutte kullproduksjonen med omlag 10-15 prosent, men opprettholder produksjonsmålene på 130 millioner tonn jernmalm .

- Vi kommer til å fortsette å investere i jernmalm og petroleumsvirksomhet, sier Vanselow..

BHP forventer fortsatt svake markeder på kort sikt, men mener at råvareutsiktene på lengre sikt er gode.

Også blant flere av de andre store gruveselskapene har det vært kraftige bemanningskutt i det siste. Verdens tredje største gruveselskap, Rio Tinto, varslet i desember at de skal si opp 14.000 ansatte i 2009.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.